Het lukt de Nederlandse economie steeds beter om op eigen kracht te groeien, doordat we binnen ons land weer meer geld uitgeven. De werkloosheid blijft nog steeds hoog, maar de echte afkalving is achter de rug en zijn er voorzichtige tekenen van herstel.
Dat blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB), die vandaag zijn gepubliceerd. Na twee jaren van krimp groeit de economie in 2014 met 0,8%. Door een sterk verbeterend consumenten- en producentenvertrouwen trekt de economische groei daarna verder aan tot 1,2% in 2015 en 1,5% in 2016. Ook op de woningmarkt gaat het de goede kant op en is het dieptepunt gepasseerd.
Arbeidsmarkt is veerkrachtiger
De arbeidsmarkt vertoonde het afgelopen half jaar diverse tekenen van herstel. Zo is de werkloosheid gedaald en vertoont de werkgelegenheid weer een opgaande lijn, na tweeënhalf jaar achtereen te zijn gekrompen. In de loop van 2015 stopt daling van de werkloosheid, omdat meer mensen zich weer op de arbeidsmarkt durven te melden.
De werkloosheid ligt de komende twee jaar circa 2,5%-punt boven het geschatte evenwichtsniveau. Dit duidt erop dat de Nederlandse economie de komende jaren nog niet op volle toeren draait.
Binnenlandse bestedingen nemen toe
Nederlandse consumenten en producenten hebben sinds vorig jaar zomer een sterk verbeterd gevoel over de economie. Ook stijgt het reëel beschikbaar inkomen de komende twee jaar met circa 2,4% per jaar. We gaan meer geld uitgeven, waardoor de binnenlandse bestedingen dit jaar eindelijk weer toenemen. Hierdoor krijgt het herstel een bredere en stevigere basis.
In 2014 komt de economische groei nog wel voornamelijk door de export. In 2015 dragen de binnenlandse bestedingen evenveel bij aan groei als de uitvoer en in 2016 is die bijdrage ─voor het eerst sinds 2008─ zelfs groter. Helaas zal de export niet zo snel blijven stijgen, omdat de internationale economische vooruitzichten minder rooskleurig zijn.
Woningmarkt klimt uit dal
Goed nieuws is ook dat sinds vorig jaar zomer de huizenprijzen opkrabbelen, vooral in de steden. In de eerste tien maanden van 2014 zijn bijna 40% meer huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2013. Naar verwachting zullen de huizenprijzen ook in 2015 en 2016 voorzichtig blijven stijgen.