Duitse regels voor sollicitanten-check: Googlen mag, Facebooken niet

De Duitse regering wil in een wet vastleggen wat werkgevers allemaal wel en niet mogen bij het screenen van sollicitanten via internet. Op deze manier wil de regering de privacy van kandidaten beschermen. Hoewel de precieze regels nog niet bekend zijn, lijkt Duitsland te kiezen voor ingewikkelde regels. Om de privacy van kandidaten en van werknemers te waarborgen, heeft Thomas De Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, gekozen voor een zwaar middel: een wet met nieuwe regels voor werkgevers. Facebook De meeste aandacht gaat uit naar de maatregelen die De Maizière bedacht om het checken van sollicitanten via internet te beperken. Zo mogen werkgevers straks niet meer op netwerksites zoeken naar persoonlijke informatie over kandidaten. Maar wel is toegestaan dat zij gebruik maken van sites die mensen helpen zichzelf te presenteren aan werkgevers. Of zoals de Duitse media het uitleggen: kijken op netwerksite Facebook mag niet omdat mensen hierop veel persoonlijke informatie kunnen delen, maar profielen checken op zakelijke netwerksites als LinkedIn en Xing weer wel. Googlen Ook mogen Duitse werkgevers gewoon gebruik blijven maken van de openbare informatie op internet. Kandidaten googlen is géén probleem. De gevonden informatie mag echter niet worden gebruikt als deze te oud is of als de kandidaat géén controle heeft over de informatie. Juist die controle over de informatie maakt het niet logisch dat werkgevers wordt verboden om gebruik te maken van Facebook. De kandidaat beheert immers zelf zijn Facebook-pagina. Ook kan hij via zijn privacy-instellingen zijn foto's, video's en andere informatie afschermen voor onbekenden. Averechts Of de wet straks veel invloed zal hebben op de werving- en selectiepraktijk is de vraag. De goede bedoelingen kunnen zelfs averechts werken. Werkgevers zullen er wel voor oppassen om informatie die zij op Facebook hebben gevonden met de kandidaten te bespreken. Dat ontneemt sollicitanten de mogelijkheid om zaken recht te zetten of uitleg te geven, zoals wel is voorzien in de sollicitatiecode van de Nederlandse NVP. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

De Facebook-pagina van de Duitse minister Thomas De MaizièreDe Duitse regering wil in een wet vastleggen wat werkgevers allemaal wel en niet mogen bij het screenen van sollicitanten via internet.

Op deze manier wil de regering de privacy van kandidaten beschermen. Hoewel de precieze regels nog niet bekend zijn, lijkt Duitsland te kiezen voor ingewikkelde regels.

Om de privacy van kandidaten en van werknemers te waarborgen, heeft Thomas De Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, gekozen voor een zwaar middel: een wet met nieuwe regels voor werkgevers.

Facebook
De meeste aandacht gaat uit naar de maatregelen die De Maizière bedacht om het checken van sollicitanten via internet te beperken. Zo mogen werkgevers straks niet meer op netwerksites zoeken naar persoonlijke informatie over kandidaten. Maar wel is toegestaan dat zij gebruik maken van sites die mensen helpen zichzelf te presenteren aan werkgevers.
Of zoals de Duitse media het uitleggen: kijken op netwerksite Facebook mag niet omdat mensen hierop veel persoonlijke informatie kunnen delen, maar profielen checken op zakelijke netwerksites als LinkedIn en Xing weer wel.

Googlen
Ook mogen Duitse werkgevers gewoon gebruik blijven maken van de openbare informatie op internet. Kandidaten googlen is géén probleem. De gevonden informatie mag echter niet worden gebruikt als deze te oud is of als de kandidaat géén controle heeft over de informatie.

Juist die controle over de informatie maakt het niet logisch dat werkgevers wordt verboden om gebruik te maken van Facebook. De kandidaat beheert immers zelf zijn Facebook-pagina. Ook kan hij via zijn privacy-instellingen zijn foto's, video's en andere informatie afschermen voor onbekenden.

Averechts
Of de wet straks veel invloed zal hebben op de werving- en selectiepraktijk is de vraag. De goede bedoelingen kunnen zelfs averechts werken.
Werkgevers zullen er wel voor oppassen om informatie die zij op Facebook hebben gevonden met de kandidaten te bespreken. Dat ontneemt sollicitanten de mogelijkheid om zaken recht te zetten of uitleg te geven, zoals wel is voorzien in de sollicitatiecode van de Nederlandse NVP.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?