Elsevier kraakt nut van scholing voor volwassenen

In Elsevier van deze week kraakt dit opinieweekblad het nut van scholing voor volwassenen. Daarvoor lanceert het blad zeven mythes, die het vervolgens ontkracht. Weg dus met de opleidingsbudgetten? Zeven mythes van Elsevier 1. Er is te weinig geld 2. Mensen willen bijleren 3. Scholing helpt mensen aan de slag 4. Leren op hogere leeftijd is nuttig 5. Het opleidingsniveau moet omhoog 6. De sociale zekerheid is genoeg gesaneerd 7. Het ontslagrecht hoeft niet versoepeld. "Ouderen doen weinig aan scholing. Vaak krijgen werkgevers hiervan de schuld: zij schrijven mensen na hun veertigste af en investeren niet meer in hun scholing. Maar dat is te kort door de bocht. Bij oudere werknemers zelfs is er weinig animo. Dat ligt eerder aan de riante ontslagbescherming die ze genieten (...) Juist oudere werknemers die lang bij dezelfde baas werken, weten zich beschermd tegen ontslag: ze hebben voor hun baan nauwelijks te vrezen en als ze wel worden ontslagen, is hun vertrekpremie riant. Ze hebben er alle belang bij te blijven zitten waar ze zitten." Mengsel van feiten en meninkjes Bovenstaand citaat is een voorbeeld van de manier waarop journalist Marike Stelling in het Elsevier-artikel feiten, onderzoeken en meninkjes door elkaar mengt totdat er een 'onderbouwing' is van de Elsevier-ideologie waarin Nederland de sociale zekerheid verder moet saneren en de ontslagbescherming op de helling moet. Hoewel de cover anders belooft, zegt het artikel eigenlijk vooral dat het voor de Nederlandse economie macro-economisch niet nuttig is als het kabinet extra budget gaat spenderen aan de scholing van volwassenen. Volgens Elsevier kunnen werkgevers en werknemers dit heel goed zelf financieren. Kortom: de opleidingsbudgetten blijven zelfs voor Elsevier nodig. Al was het maar om de eigen opleidingstak Elsevier Opleidingen geen brood uit de mond te stoten.

In Elsevier van deze week kraakt dit opinieweekblad het nut van scholing voor volwassenen. Daarvoor lanceert het blad zeven mythes, die het vervolgens ontkracht. Weg dus met de opleidingsbudgetten?

Mythes van ElsevierZeven mythes van Elsevier
1. Er is te weinig geld
2. Mensen willen bijleren
3. Scholing helpt mensen aan de slag
4. Leren op hogere leeftijd is nuttig
5. Het opleidingsniveau moet omhoog
6. De sociale zekerheid is genoeg gesaneerd
7. Het ontslagrecht hoeft niet versoepeld.

"Ouderen doen weinig aan scholing. Vaak krijgen werkgevers hiervan de schuld: zij schrijven mensen na hun veertigste af en investeren niet meer in hun scholing. Maar dat is te kort door de bocht. Bij oudere werknemers zelfs is er weinig animo.
Dat ligt eerder aan de riante ontslagbescherming die ze genieten (...) Juist oudere werknemers die lang bij dezelfde baas werken, weten zich beschermd tegen ontslag: ze hebben voor hun baan nauwelijks te vrezen en als ze wel worden ontslagen, is hun vertrekpremie riant. Ze hebben er alle belang bij te blijven zitten waar ze zitten."

Mengsel van feiten en meninkjes
Bovenstaand citaat is een voorbeeld van de manier waarop journalist Marike Stelling in het Elsevier-artikel feiten, onderzoeken en meninkjes door elkaar mengt totdat er een 'onderbouwing' is van de Elsevier-ideologie waarin Nederland de sociale zekerheid verder moet saneren en de ontslagbescherming op de helling moet.
Hoewel de cover anders belooft, zegt het artikel eigenlijk vooral dat het voor de Nederlandse economie macro-economisch niet nuttig is als het kabinet extra budget gaat spenderen aan de scholing van volwassenen. Volgens Elsevier kunnen werkgevers en werknemers dit heel goed zelf financieren.

Kortom: de opleidingsbudgetten blijven zelfs voor Elsevier nodig. Al was het maar om de eigen opleidingstak Elsevier Opleidingen geen brood uit de mond te stoten.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?