Facebook: gevaar voor loopbaan?

Misdragingen op sociale media vormen inmiddels 10% van de ontslagen op staande voet. Dat is tenminste de praktijk van DAS, één van de grootste juridische dienstverleners in Nederland. Vooral ongezoute meningen op Facebook leiden tot ontslag. Ondertussen neemt Facebook zelf geen genoegen meer met een bijrol op het werk. In de concurrentiestrijd met LinkedIn en Yammer wil Facebook nu ook hèt communicatiemiddel worden op kantoor.

Misdragingen op sociale media vormen inmiddels 10% van de ontslagen op staande voet. Dat is tenminste de praktijk van DAS, één van de grootste juridische dienstverleners in Nederland. Vooral ongezoute meningen op Facebook leiden tot ontslag.
Ondertussen neemt Facebook zelf geen genoegen meer met een bijrol op het werk. In de concurrentiestrijd met LinkedIn en Yammer wil Facebook nu ook hèt communicatiemiddel worden op kantoor.

Facebookopmerking leidt vaker tot 'staande voet', schrijft de Volkskrant deze week.
De ontslagen tonen aan dat veel werknemers kennelijk denken dat Facebook zo besloten is dat ze daar lekker tekeer kunnen gaan.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Ongezouten mening
Maar een ongezouten mening op Facebook, die vroeger niet verder kwam dan de kroeg of een verjaarspartijtje, kan een werknemer lang achtervolgen.
Zelfs als de Facebook-status alleen voor vrienden te zien is, biedt dit geen garantie op vertrouwelijkheid. Er hoeft maar één persoon uit de 'vriendenkring' aanstoot te nemen aan een mening. Het is een kleine moeite om de werkgever een screenshot van de Facebook-pagina te mailen.

Zieke, feestende werknemer
Ook met foto's of video's kunnen medewerkers stommiteiten uithalen. Denk hierbij aan foto's en videootjes op het werk waarmee werknemers laten zien dat ze de bedrijfsregels aan hun laars lappen. Van een erotische fotoshoot tot ongewenst gebruik van bedrijfsmaterialen.
Of de klassieker van de medewerker die zich ziek heeft gemeld: op Facebook géén foto van een ziekbed met medicijnen, maar wel van een feestende of zelfs vakantievierende werknemer.

Weg van Facebook?
"Blijf van Facebook weg met het plaatsen van persoonlijke berichten en reacties, want het kan je je baan kosten, of je kans op een baan verkleinen", zegt een ontslagen werknemer in de Volkskrant.

Maar wegblijven van Facebook wordt straks moeilijker. Want het netwerk gaat zijn plek opeisen binnen kantoren. Op dit moment experimenteert het bedrijf met Facebook at work. Daarmee wil Facebook de communicatie en samenwerking tussen collega's vergemakkelijken. Daarmee gaat Facebook de concurrentie aan met LinkedIn, Yammer van Microsoft en Whatsapp.

Makkelijk schakelen tussen werk en privé
Het idee is dat Facebook-gebruikers straks makkelijk kunnen schakelen tussen het persoonlijke en het zakelijke netwerk. Zo kunnen zij via Facebook at Work met collega's discussiëren zonder dat de persoonlijke vriendenkring kan meelezen, en plaatsen zij persoonlijke updates en foto's zonder dat collega's deze kunnen zien.

Op deze manier zal het onderscheid tussen werk en privé nog verder vervagen. Een foutje is snel gemaakt. Dat blijkt nu al bij mensen die verschillende Twitter-accounts beheren. Onbedoeld komen hun privé-opinies regelmatig terecht op het bedrijfsaccount, terwijl deze alleen bedoeld waren voor de privé-volgers.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?