Flexibel werken is populairste arbeidsvoorwaarde
Verzekering, laptop en thuiswerken minst gewenst.
Flexibele werktijden en flexibliteit rondom het combineren van ouderschap en werk, zijn de meest aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Verzekeringen, aandelenpakketten en maaltijdvergoedingen, kunnen nauwelijks op enthousiasme rekenen van medewerkers. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van financieel werving- en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting.
Bedrijven spelen in op de roep om flexibele werktijden. Op de vraag wat bedrijven doen om werkende moeders te ondersteunen, antwoordt ruim tweederde dat zij flexibele uren aanbieden. Ook kunnen werkende ouders parttime werken (64 procent) of werken in een duo-baan (23 procent).
Mannen blijken iets vaker te kiezen voor een leaseauto en andere materiele zaken als favoriete arbeidsvoorwaarde, terwijl vrouwen vaker opteren voor flexibiliteit. Toch kiest in Nederland 22 procent van zowel de mannen als de vrouwen
flexibele werkuren als meest begeerde arbeidsvoorwaarde. Eenzelfde percentage van de vrouwen kiest
flexibliteit rond ouderschap als nummer één (tegen 13 procent van de mannen).
Liever niet thuiswerken
Opmerkelijk is dat
thuiswerken, toch ook een mogelijkheid om werk en privéleven beter te combineren, helemaal niet zo populair is. Van de Nederlandse mannen vindt 1 procent dat de beste arbeidsvoorwaarde, van de vrouwen nog eens 2 procent. Hiermee zijn we in Nederland dan meteen de koplopers in het onderzoek, waar bij deze arbeidsvoorwaarde elders voornamelijk nullen genoteerd staan.
Evenmin populair in Nederland zijn maaltijdvergoedingen, de verstrekking van een laptop en mobiele telefoon en verzekeringen. Uit het onderzoek blijkt niet of medewerkers deze arbeidsvoorwaarden écht niet zien zitten, of dat deze arbeidsvoorwaarden al zo gebruikelijk zijn, dat ze maar voor lief worden genomen.