Flexwerker duurder: bureaus moeten meer premie betalen

Payrollers, uitzend- en detacheringsbureaus moeten in nieuwe gevallen altijd de premies gaan betalen die gelden voor de uitzendsector. Minister Asscher maakt hiermee per direct een einde aan de mogelijkheid voor bureaus om zich te laten indelen in een andere sector, met lagere premies. Flexwerkers inhuren, wordt hierdoor duurder.

 

Sinds 25 mei mogen de bureaus zich niet meer laten indelen in een andere vaksector dan ‘sector 52’ voor uitzendbedrijven. Alleen bureaus die op die datum al waren ingedeeld in een andere vaksector, mogen daar in blijven. Vanaf 1 januari 2019, moeten álle bureaus die personeel ter beschikking stellen, worden verloond in vaksector 52.

Minister Asscher heeft deze wijziging bekend gemaakt in de Staatscourant. De wijziging van de regeling Wfsv, houdt in dat alle bedrijven die voor meer dan 50% van de loonsom aan terbeschikkingstelling doen, voortaan ingedeeld worden in vaksector 52. Voor die sector gelden hogere premies.

Uitzendbeding niet meer relevant
In het verleden was vooral het ‘uitzendbeding’ van belang voor indeling in vaksector 52, maar dat is nu niet meer zo. Voortaan bepaalt het feit dát er personeel ter beschikking wordt gesteld de indeling in sector 52. Dit geldt dus niet alleen voor uitzendbureaus, maar ook voor payrollers en detacheringsbedrijven.

Aan de sectorindeling zijn premies gekoppeld die door de Belastingdienst worden vastgesteld. De premies worden hoger, naarmate bij een sector meer mensen in de WW terecht komen. De sectorindeling is ook van belang voor de premie Werkhervattingskas, die weer is gebaseerd op WGA- en Ziektewetuitkeringen in de sector. Door de belasting die uitzendwerk legt op sociale voorzieningen, is de premie in vaksector 52 relatief hoog.

Overstappen mag niet meer
Minister Asscher vindt dat te veel bureaus nu zijn ingedeeld in een andere vaksector (met lagere premies). Het was voor bureaus die zich specialiseerden in een bepaalde sector namelijk mogelijk, om zich te laten inschrijven bij een andere vaksector. Dat was aantrekkelijk, omdat in een andere sector de premies soms wel 5 of meer procentpunten lager liggen.

Als extra voordeel, mochten de bureaus daarbij wel de uitzend-cao blijven hanteren en de goedkopere pensioenregeling voor uitzendkrachten.

Uitzendbureaus willen discussie over vast en flex
De bond van uitzendbureaus (ABU), ‘ziet echter geen noodzaak en urgentie voor het plotselinge besluit van de minister’. Volgens de ABU gaat het besluit voorbij aan de echte discussie over de inrichting en financiering van de sectorfondsen. ‘Die moet gaan over de balans tussen vast en flex en de beprijzing ervan via de sectorfondsen’, vinden de uitzendbureaus.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?