FNV in actie tegen dieselrook op het werk
600 duizend werknemers zitten dagelijks in de uitlaatgassen.
Vakbond FNV gaat werknemers informeren over de gevolgen van dieselrook op het werk en de mogelijkheden om uitlaatgassen schoner te maken. Volgens de bond maakt tweederde van de werknemers zich zorgen over de gevolgen van de uitstoot voor hun gezondheid. Dat meldt het FNV e-magazine.
De gegevens komen uit een enquête van FNV Bondgenoten en FNV Bouw onder zeshonderd leden in dertien sectoren. Werknemers op vliegvelden, havenwerkers, medewerkers op veerboten en chauffeurs van betonmixers zitten dagelijks meer dan twee uur in de dieselrook. Ongeveer 600 duizend mensen werken dagelijks in de uitlaatgassen van dieselmotoren, zo blijkt uit de enquête. In dieselrook zitten kankerverwekkende stoffen en het kan leiden tot hart- en vaatziekten.
Volgens de FNV zijn maatregelen mogelijk om de risico’s kleiner te maken. De bond gaat daarom in een folder meer informatie geven en werknemers vertellen hoe ze het onderwerp aan de orde kunnen stellen op het werk.
Maatregelen
Een derde van de werkgevers neemt al technische maatregelen, zoals het plaatsen van roetfilters en afzuiginstallaties. Maar de FNV pleit er vooral voor om het probleem bij de bron aan te pakken door betere motoren te plaatsen en schonere brandstof te gebruiken.