Nederland is koploper in Europa als het gaat om flexibele contracten en zzp’ers. Dat heeft voordelen, maar ook onwenselijke kanten als de flexibilisering doorslaat. Zo stellen jongeren grote levensbeslissingen steeds langer uit, omdat ze alleen flexcontracten krijgen. Vakbond CNV wil dat deze ontwikkeling stopt.
In het rapport Voor de zekerheid. De toekomst van flexibel werkenden en de moderne organisatie van arbeid' constateert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat flexibilsering nogal wat negatieve kanten heeft. Flexibilisering wordt te vaak gepresenteerd als “economisch juichverhaal”, maar “de schade die flex aanricht zien we al overal om ons heen", stelt Maurice Limmen, voorzitter van het CNV, in reactie op het rapport.
Goede werkgevers belonen
Vakbond CNV ziet in het rapport wel kansrijke denkrichtingen, die de onzekerheid wegnemen door flexwerkers en zzp’ers meer rechten en bescherming te bieden. Ook het idee om werkgevers te belonen met lagere premies als ze vaste contracten aanbieden, krijgt de goedkeuring van het CNV.
Limmen. "Ik zou eigenlijk liever aan de andere kant willen beginnen en ervoor willen zorgen dat flexwerkers eindelijk eens een eerlijk loon betaald krijgen. Nu is het te vaak én flexibeler én goedkoper, waardoor de kosten en risico’s op het bordje van werkenden en de maatschappij terecht komen."
Jongeren stellen levensbeslissingen uit
De wetenschappers die het WRR-rapport opstelden, waarschuwen dat nieuwe kwetsbare groepen ontstaan, zoals jongeren die veel langer dan vroeger in tijdelijke en flexibele dienstverbanden werken. Zij moeten daardoor grote levensbeslissingen steeds langer uitstellen.
Limmen: "Ook constateert de WRR dat flexibilisering de economie kan afremmen, bijvoorbeeld omdat het de innovatiekracht van bedrijven aantast of omdat mensen terughoudender worden in hun uitgaven als ze in onzekerheid leven over de toekomst van hun baan."
Nederland zelf schuld aan flexibilisering
Opmerkelijk is, dat flexibiliteit niet komt door globalisering en technologisering, maar vooral door eigen Nederlandse wetten, afspraken en praktijken. Volgens het CNV betekent dit dus ook dat je die ontwikkeling weer de andere kant op kunt draaien, door juist kiezen voor meer zekerheid."
“Niet alles komt als een natuurwet over ons heen. Het scheppen van meer zekerheid en het kiezen voor duurzame arbeidsrelaties is voor een groot deel een kwestie van politieke wil. Dat is ons signaal richting de komende verkiezingen", stelt Limmen.