Geen loonsverhoging, maar best tevreden met salaris

Bijna de helft van de werknemers geeft aan al minstens twee jaar geen loonsverhoging te hebben gekregen. En toch zijn de meeste Nederlanders best tevreden met hun salaris, al mag er natuurlijk altijd wel wat bij.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van vacaturesite Indeed waar 1000 werknemers aan meededen.

Comfortabel leven mogelijk met maandelijks loon
Nederlanders zijn over het algemeen best tevreden met hun salaris. Op de vraag hoeveel ze per jaar meer zouden moeten verdienen voor een comfortabel leven, zegt ruim een derde dat dit bij het huidige salaris al kan. Bijna een op de vijf respondenten zegt nog tussen de 2500 en 5000 euro per jaar nodig te hebben voor een comfortabel leven. Slechts iets meer dan anderhalf procent zegt hiervoor jaarlijks meer dan 10.000 euro extra salaris te willen.

Opvallend is dat vooral respondenten boven de zestig jaar aangeven geen extra geld nodig te hebben voor een comfortabel leven. Dit percentage ligt bij dertigers juist het laagst. Volgens Sander Poos van Indeed Benelux, komt dit omdat “60 plussers over het algemeen minder kosten hebben dan jongeren, terwijl ze relatief meer verdienen.”

Loonsverhoging, of liever vrije dagen?
Bijna 6 van de tien werknemers is niet van plan om de komende twaalf maanden om salarisverhoging te vragen. De belangrijkste reden is dat hun werkzaamheden gelijk zijn gebleven, gevolgd door tevredenheid over het huidige salaris. Eén op de tien geeft aan geen salarisverhoging te durven vragen.

Opvallend is dat twee op de vijf liever meer vrije dagen heeft dan meer geld, maar een bijna even zo groot percentage wil het liefst wel salarisverhoging. Ook flexibele uren en een tegemoetkoming in zorgkosten staan hoog op de wensenlijst. Poos: “Salaris is natuurlijk slechts een deel van het totale beloningspakket. Voor de ene medewerker is geld belangrijk, voor de andere vrije tijd. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat ze een aantrekkelijk totaalpakket aan salaris en een arbeidsvoorwaarden bieden om mensen aan te trekken. We zien nog steeds dat salaris de voornaamste reden is om van baan te wisselen.”

Liever niet stoppen met werken
Niet meer hoeven werken, dat is de droom van veel Nederlanders, zo denken we. Toch blijkt uit het onderzoek dat de meerderheid van de mensen zou blijven doorwerken als ze niet meer financieel afhankelijk zouden zijn van hun salaris. Ruim 35 procent zou doorgaan met de eigen baan en 26,4 procent zou blijven doorwerken in een andere baan. Slechts een kwart zou echt stoppen met werken.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?