Pensioeninformatie voor HR: wijzigingen door nieuwe pensioenwet

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen van kracht geworden. Werkgevers en sociale partners hebben tot uiterlijk 2028 om de overgang naar het nieuwe stelsel te realiseren. De belangrijkste wijzigingen van het nieuwe pensioenstelsel zijn hier in een overzicht bij elkaar gebbracht.

In de Wet toekomst pensioenen zijn de afspraken vastgelegd die werkgevers, vakbonden en het kabinet in 2019 met elkaar hebben gemaakt in het Pensioenakkoord. De bedoeling is dat het aanvullend pensioen sneller stijgt, dat de pensioenopbouw persoonlijker en duidelijker wordt en dat het pensioenstelsel beter moet aansluiten bij de arbeidsmarkt van nu, waarin de meeste mensen niet meer 40 jaar bij één baas werken.

Uiterste overgangsdatum pensioenstel later: 1 januari 2028

Er komt (nog) meer tijd voor een zorgvuldige overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. De behandeling van de nieuwe pensioenwet door de Tweede en Eerste Kamer heeft namelijk veel tijd gevraagd. Tijdens de parlementaire behandeling werd ook aangedrongen op een latere overgang naar het nieuwe stelsel. Want om dit zorgvuldig te doen, hebben pensioenfondsen meer tijd nodig.

Als oplossing hiervoor, besloot het kabinet op 10 november 2023 om de uiteindelijke invoeringsdatum helemaal uit de wet halen. De uiterste invoeringsdatum zal worden vastgelegd in een simpeler Algemene maatregel van bestuur (AmvB), waarin de uiterste overgangsdatum van 1 januari 2028 komt te staan.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.