Kabinet neemt toch aanvullende maatregelen.
Na de discussie rondom de beloning van hogere ambtenaren van het ministerie van OC&W is er een onderzoek geweest onder alle departementen. Dit onderzoek heeft volgens het kabinet geen bewijzen opgeleverd voor structurele misstanden bij de beloning van topambtenaren. Wel neemt het kabinet maatregelen om administratieve fouten en onterechte betalingen te herstellen.
Uit het onderzoek naar de beloning van topambtenaren komt naar voren dat bij enkele ministeries sprake is van administratieve slordigheden en inhoudelijke fouten, die voor het rijk financieel nadelige gevolgen hadden.
Het kabinet neemt verschillende maatregelen om de administratieve fouten en onterechte betalingen bij het rijk te herstellen en voortaan te voorkomen:
- In die gevallen waarin het rijk financieel benadeeld is, gaan de betrokken ministers indien nodig en (juridisch) mogelijk over tot herstel en terugvordering
- De minister van Financiën gaat erop toezien dat de verantwoordelijke ministers zo snel mogelijk de noodzakelijke verbeteringen in de departementale procedures doorvoeren
- Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) komt met voorstellen om de regelgeving voor beloning en vergoedingen te verhelderen en rijksbreed gelijk te trekken. Het gaat daarbij om de regelingen voor bewust belonen, representatiekosten en dienstreizen.
- Het departementaal toezicht op beloningsbeslissingen wordt aangescherpt.
- De bevoegdheden van de minister van BZK over het toezicht op de toepassing van bewust belonen en de vertrekregelingen wordt aangescherpt.
Rekenkamer
Het kabinet heeft de Algemene Rekenkamer gevraagd om de feitelijke bevindingen uit het rijksbrede onderzoek te onderzoeken. Om nieuwe onrechtmatigheden te voorkomen, is de Rekenkamer ook gevraagd om een oordeel over de nieuwe maatregelen van het kabinet. Op basis van het oordeel van de Rekenkamer kijkt het kabinet of aanvullende maatregelen nodig zijn.
Redactie Personeelsnet
15 oktober 2004