Gedoe op het werk zorgt voor meer stress op de ambulance

Wie werkt bij de politie, op de ambulance of bij de brandweer, krijgt geregeld te maken met schokkende gebeurtenissen. Dat is op zich al reden genoeg voor de nodige spanning, maar vooral de werkomgeving blijkt bepalend voor psychische stress bij dergelijke hoog-risico beroepen. De combinatie van het werk met reorganisaties en werkdruk, zijn funest.

Dr. Juul Gouweloos – Trines, beleidsadviseur en psycholoog bij het Arq Kenniscentrum Impact, promoveerde op onderzoek naar de ondersteuning van mensen die schokkende gebeurtenissen meemaken. In haar dissertatie laat zij zien welke factoren een rol spelen bij het ontwikkelen van psychische klachten bij hulpverleners.

Organisatorische stress
Zogenaamde hoog-risico beroepen, zoals politie- en ambulancemedewerkers, hebben te maken met herhaalde blootstelling aan schokkende gebeurtenissen. Uit het onderzoek van Gouweloos blijkt dat vooral organisatorische stress van grote invloed is op het welzijn van medewerkers.

Deze stressoren, zoals een hoge werkdruk of reorganisatie, zijn gerelateerd aan meer gezondheidsklachten dan bijvoorbeeld blootstelling aan beelden of verhalen van seksueel geweld.

Steun leidinggevende
Uit de studie onder 812 ambulancemedewerkers blijkt verder dat steun van leidinggevenden en collega’s gevoelens van angst en depressie vermindert. Ook helpt het om meer tijd te geven voor herstel na een ingrijpende gebeurtenis.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?