Gratis arbeidsmarkt-cijfers helpen personeelstekorten voorkomen

Toekomstige arbeidsmarkt-problemen kunnen worden tegen gegaan door tijdig maatregelen te nemen. Arbeidsmarkt-informatie over vraag en aanbod per sector en regio is hiervoor erg belangrijk. De UWV-site Werk.nl biedt sinds kort veel van deze informatie. Interessant voor werkgevers en intermediairen die verder willen kijken dan de arbeidsmarkt van vandaag.

Toekomstige arbeidsmarkt-problemen kunnen worden tegen gegaan door tijdig maatregelen te nemen. Arbeidsmarkt-informatie over vraag en aanbod per sector en regio is hiervoor erg belangrijk.

De UWV-site Werk.nl biedt sinds kort veel van deze informatie. Interessant voor werkgevers en intermediairen die verder willen kijken dan de arbeidsmarkt van vandaag.

De cijfers die de arbeidsmarkt-site van UVW gratis biedt, is in de praktijk goed bruikbaar.

Toekomst: veel uittreders in de metaal
Dat blijkt uit de aanbeveling van Pieter Paul van de Wouw, beleidsmedewerker van gemeente Maastricht.
"De sectorale en lokale informatie van UWV laat bijvoorbeeld zien dat er in onze regio in de komende periode veel uittreders in de sector metaal zullen zijn. Daar springen wij als gemeente onmiddellijk op in door werkzoekenden om te scholen en te coachen, zodat de bedrijven daarvan kunnen profiteren."

Arbeidsmarkt-cijfers van 35 regio's
De UWV-site heeft een schat aan cijfermateriaal, onder meer:


  • vraag en aanbod-cijfers, uitgesplitst over 35 arbeidsmarktregio's

  • informatie over sectoren, gemaakt in samenwerking met sociale partners, gemeenten en beroepsonderwijs

  • specifieke achtergrondinformatie; bijvoorbeeld over het belang van de uitzendbranche voor de bestrijding van werkloosheid, de tekorten in de techniek en een toelichting op de verschillende werkloosheidscijfers.


Tabellen op maat
Interessant is de optie zelf tabellen op maat te maken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de database met UWV-informatie: aantallen werkzoekenden, vacatures en de 'spanningsindicator' die de verhouding geeft tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal werkzoekenden.

Voor het maken van de eigen tabellen is een uitgebreide handleiding beschikbaar. Erg eenvoudig is dit niet. Maar met zo'n eigen tabel kunnen gebruikers van de site volgens de handleiding antwoorden vinden op vragen:


  • Hoeveel werkzoekenden waren er in januari van dit jaar in Leeuwarden?”

  • Hoeveel werkzoekenden zijn op zoek naar werk met als beroep “Steigermaker?”

  • Hoeveel vacatures zijn er op dit moment voor “Steigermakers” in Nederland?

  • Hoeveel vacatures zijn er nu geregistreerd in mijn regio en vorig jaar?”

  • Hoe is de situatie op de arbeidsmarkt in de regio Utrecht, is er sprake van een ruime of krappe arbeidsmarkt?


Voor HR-professionals en recruiters die niet voor tabellen terugschrikken, valt er veel te halen op de arbeidsmarkt-site van UWV.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?