Grote nieuwbouwwijken zijn banenmotor

Werknemers volgen bedrijven niet, maar bedrijven volgen werknemers.

Waar veel mensen wonen, is ook veel bedrijvigheid. Uit onderzoek blijkt dat dit niet komt omdat werknemers zich dicht bij hun werk vestigen, maar juist andersom. Bedrijven zoeken de werknemers op. Dus waar er huizen gebouwd worden groeit de bevolking, en waar mensen gaan wonen volgen de banen. Dit concluderen onderzoekers Wouter Vermeulen (Centraal Planbureau en Vrije Universiteit) en Jos van Ommeren (Vrije Universiteit).

De onderzoekers geven de ontwikkelingen in Almere als voorbeeld. Oorspronkelijk een slaapstad van Amsterdam waar vooral werd gewoond, terwijl er tegenwoordig steeds meer bedrijven een plek vinden. De grote bevolkingsgroei in deze gemeente heeft op termijn banen aangetrokken. Er wordt nog steeds veel gependeld tussen Almere en Amsterdam, maar de verhouding van het aantal banen op de bevolking is er toch al aangepast tot zo’n tweederde van het Nederlandse gemiddelde.

De grote woningbouwlocaties in verschillende regio’s hebben geleid tot kleine ‘volksverhuizingen’, terwijl de bedrijfstaksamenstelling hier niet altijd bijzonder gunstig was. Op termijn kwamen de bedrijven wel, wat erop wijst dat banen de mensen gevolgd hebben, en niet omgekeerd. Schattingen bevestigen dat de regionale bevolking op de lange termijn dus werkgelegenheid aantrekt.

De onderzoekers merken wel op dat de studie geen onderscheid maakt naar kenmerken van de bevolking. Het is bijvoorbeeld bekend dat hoger opgeleiden meer geneigd zijn om te verhuizen naar locaties waar interessant werk voor hen is dan lager opgeleiden. De resultaten zouden voor zo’n specifieke groep dus anders uit kunnen vallen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?