In welke beroepen zijn de kansen op werk goed en waar is er sprake van overschot? UWV maakte een overzicht met kansrijke en kansarme beroepen. Helaas voor professionals in het HR-vakgebied, valt de personeels- en opleidingsfunctionaris in de categorie overschotberoepen. Voor recruiters is de arbeidsmarkt wel beter.
Dat blijkt uit notitie ‘Welke beroepen bieden kansen?’ van UWV.
Recruiters en andere ‘tekortberoepen’
Uit de nieuwe analyse van UWV blijkt dat er op dit moment zo’n dertig beroepsgroepen zijn met knelpunten in de vacaturevervulling. Het gaat vooral om functies op middelbaar, hoger en wetenschappelijk beroepsniveau in de techniek, IT en in specifieke niches. Moeilijk te vinden zijn monteurs, cnc-verspaners, gecertificeerde lassers, technisch tekenaars, calculators, programmeurs en docenten wis- en natuurkunde. Maar ook opticiens, registeraccountants, hoveniers en specialisten ouderengeneeskunde.
Ook recruiters, vooral voor ICT- en technisch personeel, zijn momenteel moeilijk te vinden.
Werkgevers hebben voor deze functies moeite om hun vacatures te vervullen of verwachten zelfs tekorten. Deze beroepen bieden dus goede kansen op werk voor mensen met de vereiste kwalificaties. Het beeld op de middellange termijn (2017-2019) is in grote lijnen hetzelfde, al verwacht UWV over enkele jaren ook krapte in de meer procestechnische beroepen en bij de productieplanners.
Overschotberoepen, waaronder de P-functionaris
In de huidige situatie zijn veel beroepen te kenschetsen als overschotberoep. UWV presenteert een top 25 (gemeten naar het aantal CV’s met dit wensberoep op de UWV-site werk.nl). Voor de genoemde overschotberoepen is er relatief veel aanbod ten opzichte van de vraag. Soms zijn er in het betreffende beroep wel veel vacatures, maar het aanbod is dan nog veel groter. De kans op werk in deze beroepen is dus voor de meeste van deze werkzoekenden minder goed. UWV adviseert werkzoekenden in deze beroepen dan ook om hun zoektocht te verbreden en/of zich om te scholen.
Voor HR-vakgenoten ziet de arbeidsmarkt er nog niet zo goed uit, want onder overschotberoepen vallen ook de personeels- en opleidingsfunctionaris, de re-integratiedeskundige en de adviseur werk en inkomen.
Op elementair en lager niveau zijn de kansen minder goed voor wie aan de slag wil als receptionist, administratief medewerker, conciërge of medewerker facilitaire dienst. Op middelbaar en hoger niveau geldt dit voor secretaressen, boekhouders en financieel-administratief medewerkers. De toenemende digitalisering – in combinatie met de crisis – heeft er toe geleid dat veel van deze banen zijn verdwenen de afgelopen jaren. In de krimpsector zorg en welzijn verliezen vooral veel helpenden, sociaal-cultureel werkers en leiders kinderopvang hun baan. In de snel digitaliserende verzekeringssector staat de functie van administratief medewerker verzekeringen onder druk.