Het HR-jargon van 2011

2011 was een typisch tussenjaar, met weinig vernieuwingen in het HR-vak. Voordat we 2012 ingaan, een nieuw recessie-jaar dat bol dreigt te staan van bezuinigingen, hervormingen en vernieuwingen, kijken we terug op het afgelopen jaar aan de hand van het weinige, nieuwe HR-jargon van 2011. Van 0-0 aanstelling tot en met vitaliteitspakket.

2011 was een typisch tussenjaar, met weinig vernieuwingen in het HR-vak.
Voordat we 2012 ingaan, naar verwachting een stevig recessie-jaar dat bol zal staan van bezuinigen, hervormen, saneren en vernieuwen, kijken we terug op het afgelopen jaar aan de hand van het weinige, nieuwe HR-jargon. Van 0-0 aanstelling tot en met vitaliteitspakket.


  • 0-0 aanstelling: Met babyboomers op weg naar hun pensioen en minder jongeren beschikbaar om hen op te volgen, dachten we in de eerste helft van 2011 nog vooral aan komende personeelstekorten. Eén van de creatieve oplossingen die hiervoor werd genoemd, afgekeken van de universiteiten, is gepensioneerden langer laten doorwerken. Onbetaald als vrijwilliger via een 0-0-aanstelling.

  • De Nieuwe Vakbeweging: Het akkoord over de verhoging van de pensioenleeftijd leidde bijna tot een scheuring van de FNV. Om de tegenstellingen te overbruggen en om de vakbeweging interessant te maken voor nieuwe doelgroepen, heeft de FNV ervoor gekozen om zichzelf op te heffen. 2012 moet het jaar worden van uithuilen en opnieuw beginnen.

  • Employer branding: Alles en iedereen is tegenwoordig een merk. Zeker de werkgever. Na jaren is de Nederlandse definitie hiervoor gemoderniseerd. Authenciteit is het nieuwe toverwoord. Het grootste struikelblok voor werkgevers om serieus werk te maken van hun employer brand blijkt echter het budget. De kans is daarom groot dat het ook in 2012 vooral bij mooie woorden zal blijven en gefrustreerde marketeers.

  • Hamsteren van arbeid: Tijdens de vorige recessie zaten de rekenmeesters van het CPB er flink naast met hun voorspellingen voor de werkloosheid. Na veel onderzoek, nieuwe berekeningen en geknutsel aan hun modellen, heeft het CPB ontdekt waarom het instituut er zover naast zat. Werkgevers blijken arbeid te hebben gehamsterd. Bedrijven kozen er toen voor "het met moeite gevonden en aangetrokken personeel zo lang mogelijk in dienst te houden". Omdat bedrijven minder reserves hebben dan met de vorige recessie, houdt het CPB het er nu op dat werkgevers uitgehamsterd zijn en de werkloosheid flink zal oplopen in 2012.

  • Inspectie SZW: Na een eerdere poging gaat minister Kamp in 2012 opnieuw proberen de Arbeidsinspectie op te heffen. Dat wil zeggen dat de Arbeidsinspectie samen met andere inspecties moet fuseren tot een nieuwe organisatie; Inspectie SZW. Een vergelijkbare operatie in de jaren '90 leidde tot zoveel verwarring onder werkgevers dat na anderhalf jaar de naam Arbeidsinspectie weer werd ingevoerd.

  • Mobiliteitsbonus: Eén van de maatregelen uit het pensioenakkoord die oorspronkelijk was bedoeld om de vrijwillige arbeidsmobiliteit van werkende 55-plussers te stimuleren. Daar waar sociale partners zowel de bedrijven als oudere werknemers wilden belonen, kiest minister Kamp uit praktische redenen ervoor de bonus alleen uit te keren aan werkgevers. Werkgevers die een 55-plusser in dienst nemen, krijgen drie jaar lang een mobiliteitsbonus van 3.500 euro per jaar. Bovendien stelt Kamp het dubbele bedrag beschikbaar bij het aannemen van een uitkeringsgerechtigde van 50 jaar of ouder. Alles bij elkaar geen koopje, want naar verwachting gaat deze maatregel vanaf 2015 zo'n 1,1 miljard euro per jaar kosten.

  • Triobaan: Een ideetje van (de bijna opgeheven) FNV-Bondgenoten waarbij drie ouderen samen twee banen vervullen. Zo'n triobaan moet werkgevers niks extra's kosten, onder meer omdat werknemers hiervoor oudelullenleeftijdsdagen inleveren.

  • Vakantiewerkdagen: Een groep werknemers gaat gezamenlijk op vakantie om te werken/gaat aan het werk om samen vakantie te vieren. ICT-dienstverleners die makkelijk op afstand kunnen werken, experimenteren met afdelingen die vanuit zonnige vakantieoorden tijdelijk hun diensten leveren. De vakantiewerkdagen worden vooral gezien als een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde, waarvan we in crisistijd waarschijnlijk niet veel meer zullen horen.

  • Vitaliteitspakket: Alle beleidsmaatregelen die minister Kamp als huiswerk heeft meegekregen van de sociale partners om het pensioenakkoord en het langer doorwerken te faciliteren. Zie ook mobiliteitsbonus. Of in tijden van bezuinigingen en hervormingen het pensioenakkoord en het vitaliteitspakket ook de eindstreep zullen halen, moet blijken in 2012.


Om vooruit te kijken, lees:
De HR-trends voor 2012: Business as usual gaat niet meer.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?