Het lukt soms niet om het minimumloon te berekenen

Twee keer per jaar stelt de overheid het wettelijk minimumloon vast, waarbij wordt uitgegaan van de ‘normale arbeidsduur’. Maar nu blijkt dat werkgevers en vakbonden het soms oneens zijn over wat nou de ‘normale arbeidsduur’ is volgens de cao. En dat heeft weer gevolgen voor het uurloon.

De Tweede Kamer heeft nu in een motie om helderheid gevraagd over wat precies onder het minimumuurloon wordt verstaan. De motie werd ingediend door de Tweede Kamerleden Van Nieuwenhuizen (VVD) en Hamer (PvdA) bij de begrotingsbehandeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid en kreeg een grote meerderheid.

Sociale partners zijn het regelmatig oneens over de interpretatie van de 'normale arbeidsduur', die ze overigens samen in de cao hebben afgesproken. De Stichting Normering Arbeid is blij dat er duidelijkheid komt, omdat anders niet meer is te controleren of werkgevers zich aan de cao houden.

Uurloon berekenen
Het minimumloon wordt 2 keer per jaar door de overheid vastgesteld en wordt dan gepubliceerd per maand, per week of per dag.

Voor de berekening van het bruto minimumuurloon wordt uitgegaan van de ‘normale arbeidsduur’  (ook wel ‘gebruikelijke arbeidsduur’). De arbeidsduur wordt afgeleid van de bedrijfstak-cao. Helaas blijkt nu dus dat er geregeld onduidelijkheid is over de interpretatie van de gebruikelijke arbeidsduur in de cao.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?