Het Nieuwe Werken is het hype-etiket voor alles wat modern moet

Volgende week besteden veel bedrijven, overheden en vakbonden aandacht aan Het Nieuwe Werken. Deze term is inmiddels zo populair dat steeds meer groepen Het Nieuwe Werken claimen en daar hun eigen invulling aangeven. De week van 7 tot en 13 november is uitgeroepen tot de Week van Het Nieuwe Werken. Het initiatief hiervoor is genomen door een coalitie van bedrijven, vakbonden, overheid en de belangengroepen Natuur & Milieu en Platform Slim Werken Slim Reizen. Week van Het Nieuwe Werken Dat een brede regenboogcoalitie Het Nieuwe Werken promoot, leidt dit jaar tot een meer flexibele invulling van het begrip. Vorig jaar toen de Week voor het Nieuwe Werken voor het eerst werd gehouden, was er nog een korte, heldere toelichting: “Werken waar en wanneer je maar wilt”. Maar dit jaar dekt flexibel werken of preciezer gezegd tijd- en plaatsonafhankelijk werken niet langer de lading van Het Nieuwe Werken. Op de campagne-site Het Nieuwe Werken doe je zelf lezen we hoe je "simpel start" met Het Nieuwe Werken: 1. Bepaal zelf je werktijden 2. Werk eens ergens anders 3. Gebruik je phone smart 4. Baas over eigen baan 5. Werk slimmer samen. Voor alles wat modern moet Het Nieuwe Werken is een container geworden van alles wat modern moet: tijd- en plaatsonafhankelijk werken: op andere lokaties (thuis of elders) en/of op andere uren werken flexwerken: geen vaste bureaus meer voor medewerkers, maar flexibele werkplekken inrichten die ervoor zorgen dat werkgevers minder kantoorruimte nodig hebben slim reizen: voor wie de file vermijdt door meer thuis te werken of op andere uren naar kantoor te gaan, of door gewoon de fiets te pakken of te reizen met het openbaar vervoer crowdsourcing: gebruik maken van expertise van anderen buiten je eigen organisatie bijvoorbeeld met de hulp van netwerksites als Twitter en LinkedIn duurzaam werken: de overheid als grootste werkgever houdt bewust in haar Week van Het Nieuwe Werken de Dag van de Duurzaamheid. Bij de toelichting over een dag over duurzaam werken lezen we: "Papierloze bureaus. Werken waar en wanneer jij dat wil." Maar ook dat ambtenaren bij een ministerie een iPad kregen om op te werken of juist hun eigen apparatuur mochten meenemen om op kantoor te gebruiken. moderne arbeidsvoorwaarden: wie denkt dat Het Nieuwe Werken niet geschikt is voor werknemers in fabrieken, vergist zich. Want het HNW-etiket wordt ook geplakt op moderne arbeidsvoorwaarden die werknemers makkelijker in staat stellen hun werk en privé-leven te combineren, en op methoden die medewerkers meer zeggenschap geven over de dagen waarop ze moeten werken via zelfroosteren. iPhone of iPad Wie weleens zijn werkmail leest op een iPhone of liever nog een iPad, doet tegenwoordig al aan Het Nieuwe Werken. Daarom moet je als je iemand hoort over Het Nieuwe Werken eigenlijk altijd vragen: wat bedoel je eigenlijk?

Het Nieuwe Werken is het hype-etiket voor alles wat modern moetVolgende week besteden veel bedrijven, overheden en vakbonden aandacht aan Het Nieuwe Werken.
Deze term is inmiddels zo populair dat steeds meer groepen Het Nieuwe Werken claimen en daar hun eigen invulling aangeven.

De week van 7 tot en 13 november is uitgeroepen tot de Week van Het Nieuwe Werken. Het initiatief hiervoor is genomen door een coalitie van bedrijven, vakbonden, overheid en de belangengroepen Natuur & Milieu en Platform Slim Werken Slim Reizen.

Week van Het Nieuwe Werken
Dat een brede regenboogcoalitie Het Nieuwe Werken promoot, leidt dit jaar tot een meer flexibele invulling van het begrip. Vorig jaar toen de Week voor het Nieuwe Werken voor het eerst werd gehouden, was er nog een korte, heldere toelichting: “Werken waar en wanneer je maar wilt”.

Maar dit jaar dekt flexibel werken of preciezer gezegd tijd- en plaatsonafhankelijk werken niet langer de lading van Het Nieuwe Werken.
Op de campagne-site Het Nieuwe Werken doe je zelf lezen we hoe je "simpel start" met Het Nieuwe Werken:

1. Bepaal zelf je werktijden
2. Werk eens ergens anders
3. Gebruik je phone smart
4. Baas over eigen baan
5. Werk slimmer samen.

Voor alles wat modern moet
Het Nieuwe Werken is een container geworden van alles wat modern moet:

  • tijd- en plaatsonafhankelijk werken: op andere lokaties (thuis of elders) en/of op andere uren werken

  • flexwerken: geen vaste bureaus meer voor medewerkers, maar flexibele werkplekken inrichten die ervoor zorgen dat werkgevers minder kantoorruimte nodig hebben

  • slim reizen: voor wie de file vermijdt door meer thuis te werken of op andere uren naar kantoor te gaan, of door gewoon de fiets te pakken of te reizen met het openbaar vervoer

  • crowdsourcing: gebruik maken van expertise van anderen buiten je eigen organisatie bijvoorbeeld met de hulp van netwerksites als Twitter en LinkedIn

  • duurzaam werken: de overheid als grootste werkgever houdt bewust in haar Week van Het Nieuwe Werken de Dag van de Duurzaamheid. Bij de toelichting over een dag over duurzaam werken lezen we: "Papierloze bureaus. Werken waar en wanneer jij dat wil." Maar ook dat ambtenaren bij een ministerie een iPad kregen om op te werken of juist hun eigen apparatuur mochten meenemen om op kantoor te gebruiken.

  • moderne arbeidsvoorwaarden: wie denkt dat Het Nieuwe Werken niet geschikt is voor werknemers in fabrieken, vergist zich. Want het HNW-etiket wordt ook geplakt op moderne arbeidsvoorwaarden die werknemers makkelijker in staat stellen hun werk en privé-leven te combineren, en op methoden die medewerkers meer zeggenschap geven over de dagen waarop ze moeten werken via zelfroosteren.


iPhone of iPad
Wie weleens zijn werkmail leest op een iPhone of liever nog een iPad, doet tegenwoordig al aan Het Nieuwe Werken.

Daarom moet je als je iemand hoort over Het Nieuwe Werken eigenlijk altijd vragen: wat bedoel je eigenlijk?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?