Het Nieuwe Werken: 'meer vrijheid, maar ook nieuwe verplichtingen'

Vandaag start de Week van het Nieuwe Werken. Aan de vooravond hiervan waarschuwen twee facilitair management-adviseurs voor de gevaren van deze "hype". "Het ergste is dat onder het mom van meer vrijheid voor de mensen juist veel nieuwe verplichtingen ontstaan. Daardoor wordt de stress alleen maar vergroot", aldus één van de adviseurs in het FD van afgelopen weekend. De Week van het Nieuwe Werken moet het hoogtepunt worden van de uitgebreide campagne 'Het Nieuwe Werken doe je zelf'. Deze dagen roept een brede lobby van organisaties werkgevers op om te experimenteren met werken waar en wanneer de werknemer maar wil. Kneuterig en huiselijk Twee pagina's met als kop "Kantoor moet kneuterig en huiselijk zijn" besteedde het FD aan het relativeren van de "hype" rondom Het Nieuwe Werken. Het dagblad liet hiervoor Hans Topée en Jaap Bregman aan het woord. Zij zijn facilitair management-adviseurs van newnews.nl en verantwoordelijk voor het Nationale Werkplekonderzoek. Volgens dit onderzoek blijkt méér dan 60% van werknemers bij de overheid en de zakelijke dienstverlening de voorkeur te geven aan een vast eigen bureau boven een flexibele werkplek. De meeste mensen willen "vooral een vertrouwde en wat huiselijke werkomgeving, bij voorkeur met een foto van hun geliefde of van hun kinderen op hun eigen vaste bureau. Zij hebben helemaal geen behoefte aan een trendy kantoor waar ze elke dag moeten vechten voor hun werkplek", aldus Hans Topée. Stress Topée en Bregman wijzen op het stressvolle bestaan van werknemers. Een druk leven thuis en ondertussen voortdurend bereikbaar zijn voor de werkgever. Het Nieuwe Werken leidt volgens hen tot nieuwe verplichtingen. Zo moeten de werknemers altijd kunnen aantonen dat ze productief zijn. "De bewijslast ligt bij hen. Dat vergroot de stress en levert geen bijdrage aan de ontspanning." Overigens noemen de twee adviseurs zich geen principiële tegenstanders van Het Nieuwe Werken, tenminste zolang de wensen van werknemers het vertrekpunt zijn en eenheidsworst wordt vermeden. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Het Nieuwe Werken: 'meer vrijheid, maar ook nieuwe verplichtingen'Vandaag start de Week van het Nieuwe Werken. Aan de vooravond hiervan waarschuwen twee facilitair management-adviseurs voor de gevaren van deze "hype".
"Het ergste is dat onder het mom van meer vrijheid voor de mensen juist veel nieuwe verplichtingen ontstaan. Daardoor wordt de stress alleen maar vergroot", aldus één van de adviseurs in het FD van afgelopen weekend.

De Week van het Nieuwe Werken moet het hoogtepunt worden van de uitgebreide campagne 'Het Nieuwe Werken doe je zelf'. Deze dagen roept een brede lobby van organisaties werkgevers op om te experimenteren met werken waar en wanneer de werknemer maar wil.

Kneuterig en huiselijk
Twee pagina's met als kop "Kantoor moet kneuterig en huiselijk zijn" besteedde het FD aan het relativeren van de "hype" rondom Het Nieuwe Werken. Het dagblad liet hiervoor Hans Topée en Jaap Bregman aan het woord. Zij zijn facilitair management-adviseurs van newnews.nl en verantwoordelijk voor het Nationale Werkplekonderzoek.

Volgens dit onderzoek blijkt méér dan 60% van werknemers bij de overheid en de zakelijke dienstverlening de voorkeur te geven aan een vast eigen bureau boven een flexibele werkplek.
De meeste mensen willen "vooral een vertrouwde en wat huiselijke werkomgeving, bij voorkeur met een foto van hun geliefde of van hun kinderen op hun eigen vaste bureau. Zij hebben helemaal geen behoefte aan een trendy kantoor waar ze elke dag moeten vechten voor hun werkplek", aldus Hans Topée.

Stress
Topée en Bregman wijzen op het stressvolle bestaan van werknemers. Een druk leven thuis en ondertussen voortdurend bereikbaar zijn voor de werkgever.
Het Nieuwe Werken leidt volgens hen tot nieuwe verplichtingen. Zo moeten de werknemers altijd kunnen aantonen dat ze productief zijn. "De bewijslast ligt bij hen. Dat vergroot de stress en levert geen bijdrage aan de ontspanning."

Overigens noemen de twee adviseurs zich geen principiële tegenstanders van Het Nieuwe Werken, tenminste zolang de wensen van werknemers het vertrekpunt zijn en eenheidsworst wordt vermeden.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?