Hoe vrouwen, kinderen en relaties het werk beïnvloeden
Organisaties moeten inspelen op nieuwe privélevens.
Mensen trouwen later, of helemaal niet. Ze krijgen later kinderen, of soms geen. Ze scheiden vaker en zijn meer perioden single. Deze veranderingen in onze privélevens hebben invloed op onze werkomgeving. Slimme werkgevers kunnen daar maar beter rekening mee houden. Dat staat te lezen in een onderzoek van Betsey Stevenson and Justin Wolfers, verbonden aan de
Wharton School van de
University of Pennsylvania.
De veranderingen in ons privéleven, van (niet) trouwen, tot kinderen krijgen en scheiden, hebben effect op het werk. Vooral de ontwikkeling die vrouwen doormaken, blijkt een grote invloed te hebben op organisaties. Omdat deze grotendeels afhankelijk zijn van hun medewerkers, doen ze er goed aan om daar op in te spelen, stellen de onderzoekers.
Mensen leven langer en krijgen minder kinderen. Daarom brengen we nu de meeste tijd van ons leven door zonder dat kinderen deel uitmaken van de huishouding. We trouwen later, hertrouwen op latere leeftijd, of vormen niet traditionele huishoudingen. Dat betekent dat een aanzienlijk deel van de huishoudens wordt gevormd zonder de intentie om kinderen te krijgen.
De wijzigingen in onze privélevens en de beschikbaarheid van technologie, verander(d)en de aanblik van onze organisaties.
De onderzoekers zien de volgende ontwikkelingen:
1. Machines, de pil en dienstverleners
Emancipatie of niet, vrouwen deden (en doen) de meeste taken in het huishouden. Toch kunnen steeds meer vouwen carrière maken, want zware huishoudelijke taken worden grotendeels uitbesteed en kinderen komen niet meer onverwacht.
Sinds we thuis machines hebben, doen die het zware huishoudelijke werk. Het is niet meer voor te stellen dat onze (groot)moeders de was nog met de hand deden, aan de lijn hingen en de kleden klopten. Sinds we daar apparaten voor hebben, hebben (huis-)vrouwen veel meer tijd beschikbaar voor andere dingen.
Kinderen nemen een steeds kleiner deel van ons leven in, ook omdat we ouder worden. Vrouwen houden in hun leven dus meer tijd over voor andere dingen en kunnen zo eenvoudiger de arbeidsmarkt betreden.
Sinds vrouwen kunnen plannen wanneer er kinderen komen, hebben ze zelf meer controle over hun loopbaan. Een ongeplande zwangerschap gooide vroeger een carrière overhoop, nu kunnen vrouwen het opvoeden van kinderen op een gunstig moment inplannen.
Na de machines, nemen ook dienstverleners taken over die we vroeger nog zelf deden. In huis (door de lager betaalde werkster) en buitenshuis (de traiteur, het versvak in de supermarkt, de kledingversteller, de internetwinkel, de pizzajongen, etc.).
Het is tegenwoordig duurder om thuis te blijven en alles zelf te doen, dan om buitenshuis te werken en (duurdere) diensten en producten in te kopen. Hierdoor zijn vrouwen uiteindelijk het arbeidsproces ‘ingeduwd’ .
2. Moeders werken door
Hoogopgeleide vrouwen stellen de komst van kinderen uit tot latere leeftijd. Ze proberen flexibel te blijven en kijken hoe hun loopbaan uitpakt. Deze groep is net zo gebrand om in hun carrière te investeren als mannen. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen na het krijgen van kinderen hun baan niet vaarwel zeggen. Wel gaan ze vaker in deeltijd werken, of nemen ouderschapsverlof.
Maar ook daarin lijkt (in ieder geval in de VS) verandering te komen. Vrouwen realiseren zich dat ze ook in de toekomst financieel op eigen benen moeten kunnen staan. Lang wegblijven van het werk kan dan duur uitpakken.
3. Romances op het werk
De werkvloer is altijd al de plek geweest waar romances kunnen ontstaan. Die functie van het werk zal nog toenemen, omdat mensen op latere leeftijd bestendige relaties aangaan. Er werken meer (relatief) jonge singles en gescheiden werknemers, die elkaar graag op het werk ontmoeten.
In de VS blijkt 60 procent van de werknemers wel eens een romance op het werk te hebben gehad. Drie jaar geleden was dat nog maar 48 procent. Bijna vier op de tien werknemers kent collega’s die een relatie hebben.
4. Voorzieningen voor singles
Slimme werkgevers spelen handig in op de aanwezigheid van singles op de werkvloer. Bedrijven bouwen comfortabele lounges, bedrijfsrestaurants en zelfs keukentjes. Ze zien er gezellig uit en moedigen werknemers aan om langer op het werk te blijven.
Voor mensen zonder kinderen, vervaagt zo de grens tussen werk en privéleven. Bovendien zien bedrijven dat ze singles kunnen binden als het kantoor meer is dan alleen een plek om je werk te doen.
5. Meer vrouwen dan ooit
Hoe de toekomst uitpakt, kunnen de onderzoekers ook niet voorspellen. Wel wijzen ze er op dat er meer vrouwen studeren dan ooit. Waren enkele decennia geleden mannen nog in de meerderheid op de universiteiten en hogescholen, nu is die verhouding omgedraaid.
Volgens de onderzoekers vormen hoogopgeleide vrouwen traditioneel relaties met hoogopgeleide mannen. Nu er meer vrouwen dan mannen afstuderen, is het de vraag wat deze vrouwen gaan doen. Kiezen ze ervoor om niet te trouwen, of kiezen ze voor een relatie met een lager opgeleide partner? Hoe dit uitwerkt op de arbeidsmarkt is eveneens onzeker.
Het enige dat wel met zekerheid kan worden gesteld, is dat van de hoogopgeleide medewerkers een steeds groter deel vrouw zal zijn. Single, getrouwd of gescheiden, al dan niet met kinderen. Het is een feit waar werkgevers maar beter rekening mee kunnen houden, vinden de onderzoekers.
©
Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren zonder bron- en linkvermelding.