Hoge ambtenaren verdienen opnieuw veel meer dan MP
Politiek eist maatregelen, vakbond wil ‘anti-graaiclausule’ in CAO
Het onderzoek van weekblad Intermediair naar de groei van topinkomens in de (semi-)publieke en non-profit sector, heeft voor scherpe reacties gezorgd. Want topmannen van (semi-)ambtelijke diensten verdienen opnieuw meer dan het jaar ervoor en laten Minister President Balkenende ver achter zich. Van 25 bestuurders is het inkomen met meer dan 10 procent gestegen en nog eens 25 bestuurders zagen hun inkomen met meer dan 5 procent toenemen. De politiek, zowel de oppositie als regeringspartijen D66 en het CDA, eist maatregelen. Ambtenarenvakbond ABVAKABO FNV wil ‘anti-graaiclausules’ opnemen in CAO’s.
Topmannen van energiebedrijven strijken vele tonnen per jaar op, net als de directievoorzitter van vervoersbedrijf Connexxion die ruim een half miljoen euro op zijn rekening gestort krijgt. Maar ook bestuurders van grote zorginstellingen, universiteitsbestuurders en topambtenaren verdienen in 2005 fors meer. Dit in tegenstelling tot ‘gewone’ ambtenaren en hun trendvolgers, want die zaten vorig jaar op de nullijn.
Al eerder sprak de politiek uit dat salarissen van topmensen in de (semi-)publieke sector niet hoger zouden mogen zijn dan het salaris van de Minister President. Maar premier Balkenende hoeft niet ver te zoeken naar mensen die meer verdienen. Direct als hij zijn torentje verlaat, komt hij secretaris-generaal Wim Kuijken tegen, die er vorig jaar zo maar 15% op vooruit ging. De SG is met 186.461 euro aan salaris, zijn politieke baas nu ruim gepasseerd. En iets verder op de gang zetelt de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook hij gaat met meer geld naar huis gaat dan Balkenende.
Anti-graaiclausule
Ambtenarenvakbond ABVAKABO FNV is woedend over de topinkomens. Voorzitter Edith Snoey vindt het ‘onfatsoenlijke zakkenvullerij’ waarmee de topmensen het klimaat van gematigde loonontwikkeling op het spel zetten. Zij wil dat het kabinet met een wet komt die de topinkomens aan banden legt. Zo niet, dan wil de vakbond antigraai-clausules in CAO’s opnemen.
Ook CNV-vicevoorzitter Van Splunder vindt de stijging van de topinkomens in de publieke sector teleurstellend. Het CNV vindt dat het kabinet moet ingrijpen. ‘Als je als kabinet stelt dat het inkomen van de premier maatgevend is, moet je nu iets doen. Personeelstekorten in de zorg en onderwijs zijn een groot probleem aan het worden, terwijl het geld met sloten de deur uit gaat via de top.’