Bij ruim een kwart van de organisaties stijgt het ziekteverzuim sinds de aangescherpte coronamaatregelen eind september. Door de aandacht voor corona, letten mensen meer op en melden zich eerder ziek. Maar opvallend veel klachten zijn van psychische aard, melden HR-afdelingen.
Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR onder ruim 800 HR-professionals. De grootste zorgen van HR-professionals zijn het gemis aan sociaal contact, het motiveren van medewerkers en psychische klachten.
Coronacrisis heeft invloed op verzuim
HR ziet verschillende redenen voor het hogere ziekteverzuim. Zo geeft de helft (49%) van de HR-professionals aan dat er meer zieken zijn door corona: mensen zijn alerter op klachten en melden zich sneller ziek.
Zeventien procent geeft aan dat het komt door omstandigheden door corona, denk aan ziekmeldingen omdat een medewerker een testuitslag afwacht of in quarantaine moet na contact met een besmet persoon. Dit speelt met name in sectoren waarin niet kan worden thuisgewerkt, zoals in de zorg en in de industrie en productie.
Angstklachten door thuiswerken
Opvallend is dat een relatief hoog percentage psychische klachten noemt als reden voor verzuim. Zo komt de stijging volgens acht procent van de HR-professionals door angstklachten (geen perspectief op verbetering, uitzichtloosheid en motivatiegebrek) en nog eens zes procent door andere psychische en mentale klachten.
Ook bij de vraag wat de grootste zorgen van HR-professionals op dit moment zijn, keren de psychische problemen terug. Zie de veel genoemde zorgen hieronder:
Thuiswerken als toekomstperspectief
Waar aan het begin van de coronacrisis het thuiswerken de hemel in geprezen werd, kijkt men daar nu anders tegenaan. De nodige zorgen van de HR-professionals die zijn ontstaan door het thuiswerken, hebben ook hun weerslag op hoe men aankijkt tegen thuiswerken in de toekomst.
Zo geeft slechts één procent van de HR-professionals aan dat zij in de toekomst volledig gaan thuiswerken. Het aantal dat de andere kant op schiet is iets groter: tien procent wil volledig terug naar het kantoor of een andere werklocatie. Het grootst is het gedeelte dat thuiswerken en werken op locatie gaat combineren: 84 procent.