HR in Troonrede 2012: samen welvaart herstellen

Nederland staat voor grote uitdagingen: we moeten bezuinigen, hervormen, maar vooral samenwerken. Met Europa, met de vakbonden, met elkaar. Personeelsnet selecteerde voor HR-professionals de relevante passages uit de Troonrede.

Het Koninkrijk der Nederlanden viert in 2013 het 200-jarig jubileum. Toen de latere koning Willem I in Scheveningen voet aan wal zette, sprak hij over herwonnen vrijheid, maar ook over het grote belang van herstel van handel en welvaart. Nu, bijna 200 jaar later, 'staat Nederland opnieuw voor een uitdaging die om grote veerkracht vraagt', aldus Koningin Beatrix in de Troonrede van 2012.

Vijfpartijenakoord leidend
Het kabinet Rutte van VVD, CDA en gedoogpartner PVV is gevallen. En omdat het kabinet nu demissionair is, moet het terughoudendheid zijn bij het doen van nieuwe voorstellen. Maar de urgente problemen in eigen land en in Europa dulden geen uitstel, staat in de Troonrede.

Begin 2012 liepen de overheidsfinanciën uit de hand en waren extra bezuinigingen nodig. De regering sloot een akkoord met vijf partijen over 12 miljard aan extra bezuinigingen. Hierdoor komt het overheidstekort volgend jaar onder de norm van drie procent. ‘Dat versterkt het vertrouwen van de financiële markten in ons land en houdt de rentelasten beheersbaar’, leest de Koningin namens het kabinet voor.

Sociaaleconomische maatregelen
Uit het vijfpartijenakkoord, vermeldt het kabinet de volgende opvallende maatregelen in de Troonrede:

  • Vanaf 1 januari 2013 gaat de AOW-leeftijd geleidelijk omhoog, tot 67 jaar in 2023.
  • Het btw-tarief gaat per 1 oktober 2012 omhoog naar 21%.
  • De bankenbelasting wordt verdubbeld en buitensporige bonussen worden zwaar belast.
  • WW en het ontslagrecht worden hervormd, waardoor de arbeidsmarkt flexibeler wordt.
  • Op de woningmarkt is de overdrachtsbelasting structureel verlaagd.
  • Hypotheekschulden moeten worden afgelost.

Bekijk hier een overzicht van alle relevante maatregelen voor HR in 2013.

Groei en werkloosheid
Nederland heeft een zijn open en internationaal georiënteerde economie, waardoor ons land hard wordt getroffen door de economische crisis. Daar merken zowel grote als kleine bedrijven de gevolgen van.

De werkloosheid is in Nederland in vergelijking met het buitenland nog relatief laag, maar stijgt ook hier. Het is extra zorgelijk, spreekt de Koningin uit, wanneer jongeren na hun opleiding geen werk kunnen vinden.

Samenwerken met vakbonden en werkgevers
Volgens het kabinet ‘betwisten weinigen de noodzaak van het gezond maken houden van de overheidsfinanciën’. Veel mensen hechten verder aan maatschappelijke verbondenheid en willen zich daarvoor inzetten.

Naar de mening van de regering ligt daar de basis voor een gezamenlijke aanpak, die breed wordt gedragen. ‘De betrokkenheid van vakbonden, werkgeversorganisaties en andere maatschappelijke partijen is hierbij onontbeerlijk’, stelt het kabinet.

Begrip voor zorgen van mensen
Gezien de omstandigheden is het begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over hun baan, hun pensioen, de waardeontwikkeling van hun huis en de toekomst van hun kinderen.

De regering begrijpt dat, maar wil de overheidsfinanciën gezond maken om de toekomstige welvaart veilig te stellen. Dat vraagt belangrijke offers van alle Nederlanders.

Lage groei, toch welvarend
Voor de crisis was Nederland gewend aan mooie groeicijfers, maar ook als de economie en het consumentenvertrouwen weer aantrekken, zullen de groeicijfers lager zijn dan we in het recente verleden gewend waren, waarschuwt het kabinet.

Tegenover het beeld van de lagere groei, zet het kabinet dat we in één van de meest welvarende landen ter wereld leven, met een hoog niveau van voorzieningen. Dat moeten we ons bewust zijn en ‘met kracht en vertrouwen samen blijven werken aan herstel’, stelt het kabinet. De regering laat houdbare overheidsfinanciën samengaan met bevordering van ondernemerschap, investeringen in infrastructuur en versterking van veiligheid, onderwijs en innovatie.

Europa essentieel voor welvaart
Het kabinet uit opmerkelijk warme woorden voor de Europese Unie, die ‘veel kan bijdragen aan de toekomstige groei van welvaart, welzijn en werkgelegenheid voor de inwoners van alle lidstaten’.

Een goed functionerende interne markt en een sterke en stabiele munt zijn in economisch opzicht van cruciale betekenis voor alle lidstaten. Voor Nederland, dat een groot deel van zijn nationaal inkomen in Europa verdient, is dit essentieel. De regering gaat er wel scherp op toezien dat alle lidstaten zich aan de regels houden van begrotingsdiscipline en een agenda hanteren van zuinigheid en groei.

Bezuinigingen en overheidspersoneel
Volgens het kabinet neemt de efficiency toe bij de bedrijfsvoering van de Rijksoverheid door betere samenwerking op terreinen als informatie- en communicatietechnologie, huisvesting en personeel. Ambtenaren krijgen dan ook geen salarisverhoging en dragen zo direct bij aan een lager begrotingstekort.

De Koningin betoont diep respect aan de ‘meer dan duizend Nederlandse mannen en vrouwen die zich in Afghanistan en op andere plekken van de wereld elke dag opnieuw inzetten voor rechtszekerheid en een menswaardig bestaan’.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?