Veel mensen hebben offers gebracht in de afgelopen jaren, maar door hard werken van de Nederlanders, is de economie er weer bovenop gekomen. Dat merken we aan de dalende werkloosheid. Bovendien krijgen we volgend jaar meer te besteden door hogere lonen. Deze belofte van het kabinet, sprak Koning Willem Alexander zojuist uit in de troonrede.
De financieel-economische crisis ligt achter ons en Nederland is een sterk land in een instabiele wereld, sprak de Koning uit. Maar de laatste jaren zijn ‘gezamenlijk resultaten bereikt die maken dat wij met vertrouwen vooruit mogen kijken’.
Waarden respecteren en naleven
Nederlandse waarden en normen, kregen een prominente plek in de Troonrede. Want in ons land ‘is lang gestreden voor een aantal democratische waarden’, sprak de Koning uit, zoals ‘de scheiding van kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. In ons land zijn mannen en vrouwen gelijk voor de wet en maken we geen onderscheid naar ras, geloof of seksuele geaardheid’.
Iedereen die in ons land wil wonen, moet deze waarden respecteren en naleven. ‘Van niemand wordt gevraagd de eigen herkomst of cultuur te verloochenen, maar aan grondwettelijk vastgelegde normen kan niet worden getornd en tegen intimidatie en geweld wordt hard opgetreden’.
We kwamen van ver
Enkele jaren geleden kromp de economie nog en het aantal mensen op zoek naar werk piekte op 700.000, ongeveer 8 procent van onze beroepsbevolking. Daarnaast dreigde de AOW onbetaalbaar te worden en stegen de zorgkosten jaar op jaar veel sneller dan het nationaal inkomen.
Maar ons land doet nu weer mee in de kopgroep van Europa en dat is een collectieve prestatie. Nog niet eerder werden zoveel grote hervormingen tegelijk in gang gezet, vaak met steun van oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties. ‘Zonder het doorzettingsvermogen, het harde werken en de ondernemerszin van de Nederlandse bevolking was het resultaat minder positief geweest’.
Ruimte voor groei en banen
Sinds enkele jaren groeit de Nederlandse economie weer: voor 2017 komt de groei uit op 1,7 procent. Steeds meer mensen vinden weer werk. Na 2014 kwamen er in ons land meer dan 225.000 banen bij. Stap voor stap is de werkloosheid teruggedrongen naar 5,8 procent.
Het is positief dat meer werkzoekenden boven de 45 jaar een baan vinden. Het aantal jongeren dat werk heeft, ligt op het hoogste niveau in zeven jaar tijd. Ook werken werkgevers goed mee met afspraken over meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking.
Aanpak werkloosheid blijft prioriteit
De arbeidsparticipatie groeit doordat steeds meer Nederlanders actief mee willen en kunnen doen op de arbeidsmarkt. Dit betekent wel dat het aantal werklozen minder snel terugloopt dan gehoopt. Daarom heeft de aanpak van de werkloosheid - in het bijzonder de langdurige werkloosheid - nog steeds hoge prioriteit.
Met de sociale partners heeft de regering een aantal gerichte maatregelen afgesproken. Zo worden de regels voor seizoenswerk versoepeld en krijgen werkloze 50-plussers intensievere ondersteuning bij het vinden van werk. Het minimumjeugdloon vanaf 21 jaar wordt in twee stappen afgeschaft, omdat jongeren ook een volwaardig loon verdienen. Werkgevers krijgen hiervoor compensatie om negatieve effecten voor de werkgelegenheid tegen te gaan.
Inkomens en toeslagen kunnen groeien
Door de positieve ontwikkelingen, ontstaat langzaam maar zeker weer ruimte voor groei van inkomens en voor gerichte investeringen in de toekomst. De koopkracht groeit voor dit en komend jaar voor werkenden, ouderen en mensen met een uitkering.
De zorgtoeslag gaat omhoog. Met een impuls van 200 miljoen euro wordt voor jonge ouders de drempel verlaagd om gebruik te maken van de kinderopvang, waardoor het gemakkelijker wordt om werk en gezin te combineren. Er komt 100 miljoen beschikbaar voor kinderen die dreigen op te groeien in armoede en niet deel kunnen nemen aan schoolreisjes, een sportclub of muziekles.
Bezuinigingen worden geschrapt
Voorgenomen bezuinigingen in de langdurige ouderen- en gehandicaptenzorg ter grootte van een half miljard euro worden geschrapt. In het onderwijs komt extra geld beschikbaar om gelijke kansen te bevorderen. De tegemoetkoming voor specifieke schoolkosten in het mbo, bijvoorbeeld voor werkkleding, gereedschap en software, gaat omhoog.