Werknemers vrezen voor hun baan, moeten te veel werk doen in te korte tijd of denken dat de baas steeds meer van ze verwacht. Dat levert werkstress op: de helft van de werknemers ervaart problemen door stress. Een campagne moet werkgevers, arbo- en HR-professionals wakker schudden en geeft instrumenten om werkstress aan te pakken.
Bron: campagnesite Gezond werk is werk zonder stress
Werkstress zorgt voor allerlei psychische en fysieke ongemakken. Als werknemers daardoor verzuimen, duurt dat gemiddeld langer dan verzuim door andere oorzaken. Stress is dan ook een probleem voor zowel werknemer als werkgever.
Om werkgevers wakker te schudden, start het ministerie van SZW de campagne ‘Gezond werk is werk zonder stress’. De campagne is een initiatief van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA).
Oorzaken van werkstress
Werknemers ervaren werkstress om diverse redenen. Zo is de één bang om zijn baan te verliezen en heeft de ander te veel werk om dit in zijn normale werkuren te kunnen doen. Ook kan werkstress ontstaan doordat werknemers het idee hebben dat zij aan te hoge eisen moeten voldoen.
Iedereen gaat anders om met stressvolle situaties, maar toch is werkgerelateerde stress geen tekortkoming van individuele werknemers, maar juist een organisatorisch probleem door een slechte werkomgeving. Want daardoor ontstaan psychosociale risico’s die negatieve psychische, lichamelijke en sociale gevolgen kunnen hebben
De volgende slechte werkomstandigheden kunnen tot psychosociale risico's leiden:
Ook zijn psychosociale risico's het gevolg van een ongezonde sociale context, zoals situaties waarin sprake is van:
Wie moeten werkstress aanpakken?
De sleutel bij een effectieve aanpak van werkstress ligt bij een goede samenwerking van professionals, managers en werknemers om daarmee een goede psychosociale werkomgeving te realiseren.
Werkstress terugdringen kan op veel manieren
Door de preventie van werkstress, wordt veel ellende voorkomen. Bovendien worden werknemers productiever en tevredener. Daarom loont het om een preventieprogramma op te zetten.
Op de campagnesite staat meer informatie over de oorzaken en aanpak van werkstress. Daar staan ook links naar verschillende instrumenten voor de aanpak van werkstress die arbo- en HR-professionals op weg helpen bij het verminderen van werkstress en psychosociale arbeidsbelasting (PSA).