HR is nu aan zet om werkstress aan te pakken

Werknemers vrezen voor hun baan, moeten te veel werk doen in te korte tijd of denken dat de baas steeds meer van ze verwacht. Dat levert werkstress op: de helft van de werknemers ervaart problemen door stress. Een campagne moet werkgevers, arbo- en HR-professionals wakker schudden en geeft instrumenten om werkstress aan te pakken.

Bron: campagnesite Gezond werk is werk zonder stress

Werkstress zorgt voor allerlei psychische en fysieke ongemakken. Als werknemers daardoor verzuimen, duurt dat gemiddeld langer dan verzuim door andere oorzaken. Stress is dan ook een probleem voor zowel werknemer als werkgever.

Om werkgevers wakker te schudden, start het ministerie van SZW de campagne ‘Gezond werk is werk zonder stress’. De campagne is een initiatief van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA).

Oorzaken van werkstress
Werknemers ervaren werkstress om diverse redenen. Zo is de één bang om zijn baan te verliezen en heeft de ander te veel werk om dit in zijn normale werkuren te kunnen doen. Ook kan werkstress ontstaan doordat werknemers het idee hebben dat zij aan te hoge eisen moeten voldoen.

ZELF DOEN: Arbobeleid verbeteren en verzuim aanpakken

Iedereen gaat anders om met stressvolle situaties, maar toch is werkgerelateerde stress geen tekortkoming van individuele werknemers, maar juist een organisatorisch probleem door een slechte werkomgeving. Want daardoor ontstaan psychosociale risico’s die negatieve psychische, lichamelijke en sociale gevolgen kunnen hebben

De volgende slechte werkomstandigheden kunnen tot psychosociale risico's leiden:

  • buitensporig hoge werklast en tijdsdruk;
  • conflicterende eisen;
  • gebrek aan duidelijkheid over de rol van de werknemer;
  • slechte communicatie;
  • slecht beheerde veranderingen in de organisatie.

Ook zijn psychosociale risico's het gevolg van een ongezonde sociale context, zoals situaties waarin sprake is van:

  • een gebrek aan ondersteuning door het management of door collega's;
  • slechte persoonlijke relaties;
  • intimidatie, agressie en geweld;
  • een moeizaam evenwicht tussen werk en privé.

Wie moeten werkstress aanpakken?
De sleutel bij een effectieve aanpak van werkstress ligt bij een goede samenwerking van professionals, managers en werknemers om daarmee een goede psychosociale werkomgeving te realiseren.

  • Arbo- en HR-professionals hebben een belangrijke rol in het terugdringen van werkstress. Zij moeten het management adviseren over een evenwichtige verdeling van taken. Goede, betrokken, managers kunnen daarmee een groot deel van de werkstress voorkomen.

  • Managers moeten werknemers de kans moeten geven om problemen aan de orde te stellen. Ook moeten zijmedewerkers aansporen te helpen bij het vinden van oplossingen om psychosociale risico's op het werk terug te dringen. Een goede manager inspireert en motiveert werknemers, begrijpt hun sterke en zwakke punten, moedigt hen aan om samen gemeenschappelijke doelen te verwezenlijken en zorgt voor een goede werksfeer.

  • Werknemers moeten knelpunten op het werk melden aan werkgevers en managers, om problemen vast te stellen, oplossingen te vinden en toe te passen. Managers met een luisterend oor, kunnen voor een klimaat van vertrouwen zorgen waarin werknemers eerder hun zorgen kenbaar zullen maken. Dat is cruciaal, want door werknemers bij het ontwikkelen van preventieve maatregelen te betrekken, zijn ze medeverantwoordelijk voor de oplossing. Daardoor neemt ook de kans toe dat deze goed werkt.

Werkstress terugdringen kan op veel manieren
Door de preventie van werkstress, wordt veel ellende voorkomen. Bovendien worden werknemers productiever en tevredener. Daarom loont het om een preventieprogramma op te zetten.

Op de campagnesite staat meer informatie over de oorzaken en aanpak van werkstress. Daar staan ook links naar verschillende instrumenten voor de aanpak van werkstress die arbo- en HR-professionals op weg helpen bij het verminderen van werkstress en psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?