Twee derde van de HR-managers is bezorgd over het vertrek van hun best presterende medewerkers. Maar nog geen derde van de HR-managers overweegt salarisverhoging om deze topperformers aan het bedrijf te binden. Wel hebben steeds meer medewerkers recht op een bonus.
Dat is op te maken uit onderzoek van Officeteam, een divisie van Robert Half gespecialiseerd in het plaatsen van gekwalificeerd tijdelijk administratief en secretarieel ondersteunend personeel.
Meer bonussen
Slechts 29% van de Nederlandse HR-managers ziet het verhogen van de beloning als een maatregel om top-performers te behouden. Het merendeel (70%) van de bedrijven brengt dan ook geen wijzigingen aan in het loonbeleid van bestaande medewerkers. Slechts een kwart van de HR-managers stelt dat de salarissen komend jaar met gemiddeld 4% zullen stijgen.
Gemiddelde beloningstrends (bron: Robert Half Salarisgids 2015)
Wel kennen meer dan zeven op de tien bedrijven bonussen toe aan werknemers. Deze bonussen blijven trouwens niet meer beperkt tot managementfuncties. Ook medewerkers op niet-managementniveau ontvangen op basis van hun bedrijfs- en/of persoonlijke prestaties een bonus. Veel organisaties zien een bonus als manier om medewerkers aan het bedrijf te verbinden en vrijwillig vertrek te vermijden.
Werknemers vertrekken, topperformers behouden
Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, merkt dat steeds meer werknemers vrijwillig van baan wisselen, nu de arbeidsmarkt aantrekt. “Om je topperformers te behouden en de continuïteit van het bedrijf te verzekeren, is het belangrijk dat bedrijven passende maatregelen nemen”, stelt Renken.
“Regelmatig functioneringsgesprekken voeren en meer verantwoordelijkheden geven binnen de organisatie kunnen uitkomst bieden. Daarnaast werkt het ook goed om promotiekansen te bespreken. Hiermee zorg je ervoor dat je de topperformers beter aan je bindt, en zij niet overstappen naar een andere organisatie.”