HRM-medewerker vooral bij middenbedrijf MKB
Waar P&O-er is, zijn meer voorzieningen voor personeel.
Binnen het midden en kleinbedrijf (MKB) komen speciale regelingen voor het personeel, zoals flexibele werktijden en bonussen, vooral voor bij sectoren met veel hoog opgeleide medewerkers. Toeval of niet, maar juist in deze sectoren zijn ook meer gespecialiseerde HRM-medewerkers aan het werk. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport
HRM-beleid in het Nederlandse MKB, van onderzoeksbureau
EIM.
Of er bij een MKB-onderneming gespecialiseerde HRM-functionarissen in dienst zijn, is vooral een kwestie van bedrijfsomvang. Ze zijn het minst aanwezig in branches en sectoren waar het merendeel van de bedrijven klein is. Ook in MKB-bedrijven waar betrekkelijk weinig hoger geschoolden werken is een P&O-er zeldzaam. Het gaat dan vooral om de bouw, de agrarische sector en de markthandel, maar ook delen van de lichte industrie.
In het grotere middenbedrijf komen P&O-ers veel vaker voor, met als koploper de uitzendbranche. Bij driekwart van de uitzendbureaus zijn HRM-medewerkers aanwezig. Verder zijn er vaker gespecialiseerde HRM-medewerkers bij bedrijven die hoger opgeleide medewerkers in dienst hebben.
Flexibele werktijden
Juist in sectoren waar medewerkers een hogere opleiding hebben, zijn ook meer ‘speciale regelingen’ voor het personeel te vinden. Omdat daar ook vaker P&O-ers in dienst zijn, is het kennelijk eenvoudiger om dergelijke voorzieningen voor het personeel in het leven te roepen. Het gaat dan om regelingen voor flexibele werktijden, thuis kunnen werken, winstdeling en bonussen, en individuele opleidingsplannen.
De regelingen worden aangepast aan de aard van het werk. Zo kennen de horeca, taxibedrijven en markthandel het vaakst flexibele werktijden, terwijl die in de bouw en de metaal- en elektrotechnische industrie nauwelijks opgang vinden.
Voor thuiswerk geldt hetzelfde: veel ICT-ers, consultants en werknemers van reclamebureaus werken ook thuis, terwijl dit in de horeca en detailhandel, begrijpelijkerwijs, nauwelijks voorkomt.
Winstdeling en bonusregelingen
Winstdelings- en bonusregelingen komen bij één op de drie MKB-bedrijven voor. Vaker bij bedrijven die hun werknemers flexibele werktijden bieden en de mogelijkheid om thuis te werken.
In de detailhandel, horeca, bouw- en agrarische sectoren zijn winstdelings- en bonusregelingen het minst gebruikelijk.