Werken in het buitenland, daarover droomt meer dan een kwart van de Nederlandse beroepsbevolking wel eens. Ze willen een nieuw leven beginnen, zoeken een uitdaging of willen een andere cultuur leren kennen. De meesten willen naar de VS vertrekken, op de voet gevolgd door Australië en Duitsland.
Dit blijkt uit de Global Talent Acquisition Monitor (GTAM) van Intelligence Group, een grootschalig Europees arbeidsmarktonderzoek in 28 landen onder 60.000 personen uit de beroepsbevolking.
Trump schrikt avonturiers niet af, Brexit wel
De ontwikkelingen in de Verenigde Staten hebben het land vooralsnog niet van de eerste plek gehouden, al is het verschil in de top-5 wel erg klein. Na de Verenigde Staten volgen Australië, Duitsland, Spanje en België als favoriete landen om in te werken.
Groot-Brittannië, dat volgend jaar uit de EU stapt, is terug te vinden op plek 7. Maar ondanks de aanstaande Brexit is het land populairder dan Frankrijk, dat met een 11e plek net buiten de top-10 valt.
Nieuw leven als internationale mobiliteitstrend
Wanneer aan Nederlanders die in het buitenland willen werken wordt gevraagd waarom zij dat willen, is voor bijna een derde het beginnen van een nieuw leven de belangrijkste reden. Daarnaast worden de mogelijkheden om jezelf uit te dagen, verschillende culturen te leren kennen, ervaring op te doen en het Nederlandse klimaat ook vaak genoemd.
Bron: Intelligence Group
Een beter salaris of betere levensstandaard zijn minder belangrijke redenen om Nederland te verlaten. Deze zien we eerder terugkomen bij Zuid- en Oost-Europese landen.
Naar het Italiaanse dorp Ollolai
“Opvallend is dat voor bijna een derde van de Nederlanders die in het buitenland willen werken, het beginnen van een nieuw leven één van de belangrijkste redenen is om daarvoor te kiezen.
Een resultaat dat in lijn ligt met populaire TV-programma’s als ‘Ik vertrek’, ‘Helemaal het einde!’ en ‘Het Italiaanse dorp: Ollolai’ en lijkt daarmee een interessante trend op het gebied van internationale mobiliteit.”, aldus Matthijs de Fauw, internationaal arbeidsmarktanalist bij Intelligence Group.
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief