In Nederland werken ruim 100 duizend Oost-Europeanen

Minister ziet geen verdringing op de arbeidsmarkt.

Al meer dan 100 duizend mensen uit de nieuwe EU-lidstaten werken in Nederland. Dat aantal is ongeveer 1,5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Vier op de vijf komen uit Polen. Ze werken bij een baas, maar richten ook eigen bedrijven op. Dat blijkt uit het onderzoek ‘De Europese grenzen verlegd’ van bureau Regioplan.

Sinds 1 mei kunnen arbeidsmigranten uit de acht Midden- en Oost-Europese EU-landen hier zonder beperkingen aan de slag. Volgens minister Donner van SZW heeft het opheffen van de migratiebeperking voor deze groep werkenden ‘niet geleid tot een extra stijging van het aantal arbeidsmigranten’, al houdt hij daarbij wel een slag om de arm.

Geen verdringing
Volgens Donner is er nauwelijks sprake van verdringing op de arbeidsmarkt. De arbeidsmigranten werken namelijk vooral in sectoren waar werkgevers moeilijk aan personeel kunnen komen: de land- en tuinbouw, transport, de vleesindustrie, de bouw en de metaal.

Donner onderstreept dat er nog steeds 236.000 vacatures openstaan. Verder is de werkloosheid met 4,3 procent sinds 2002 niet meer zo laag geweest. Ook zou het aantal illegale werknemers afnemen.

Problemen met huisvesting
Over de arbeidsvoorwaarden en huisvesting van Oost-Europeanen kan het rapport nog geen conclusies trekken, omdat het onderzoek daarvoor nog te kort loopt. Donner schrijft dan ook dat het rapport een ‘tussenstand’ beschrijft.

De minister gaat wel in op de alarmerende signalen van wethouders uit de grote steden. Zij ervaren dat de Polen door huisjesmelkers voor veel geld in te kleine huizen worden gezet. In de weekenden hebben de Polen zin in een feestje en veroorzaken dan overlast in de buurt.

Volgens Donner kunnen gemeenten daar best wat aan doen, maar zijn ze niet altijd goed op de hoogte van de mogelijkheden. In het voorjaar komen er daarom bijeenkomsten voor gemeenten, woningbouwverenigingen en werkgevers om hen met elkaar in gesprek te brengen over de huisvestingproblemen en mogelijke oplossingen.

Adresgegevens opvragen
Verder gaat de Belastingdienst adresgegevens vragen van (tijdelijke) arbeidsmigranten die een sofi-nummer aanvragen. Gemeenten krijgen toegang tot deze adresgegevens zodat ze beter toezicht kunnen houden op de huisvesting van de arbeidsmigranten.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?