Jonge werknemer vaak teleurgesteld en zo vertrokken
Werkgevers onderschatten eisen van generatie Y.
Jonge werknemers, geboren na 1980 (de zogenoemde ‘generatie Y’), hebben idealistische beelden van hun toekomstige baan. Ze hechten veel waarde aan sfeer en persoonlijke groei. In de dagelijkse werkpraktijk worden ze daarin vaak teleurgesteld en pakken dan snel hun biezen. Werkgevers zouden dus meer moeten doen aan mogelijkheden voor zelfontplooiing, uitdaging en goede arbeidsvoorwaarden. Dit blijkt uit onderzoek van communicatieadviesbureau
ACA/JES communicatie.
Generatie Y zet nu de eerste stappen op de arbeidsmarkt. De jonge werknemers moeten de uitstroom van ‘babyboomers’ compenseren. Maar ze verschillen volgens het onderzoek van voorgaande generaties. Werkgevers moeten zich daarom verdiepen in de denkbeelden, motivatie en gedrag van deze nieuwe generatie om ze te kunnen bereiken.
Jobhoppers
Jonge werknemers zijn veeleisend en werken in eerste instantie voor het geld. Maar ze hechten daarnaast sterk aan uitdaging, sfeer en waardering. Dit maakt het lastig hen te werven.
Werkgevers moeten zich meer dan ooit richten op het behoud van werknemers, want generatie Y bestaat uit regelrechte
jobhoppers, waarschuwen de onderzoekers. Generatie Y is snel teleurgesteld en kijkt steeds rond of het ergens anders beter is. Van de nu werkende jongeren, blijkt 53 procent al tussen de twee tot vijf werkgevers te hebben versleten.
Verder blijkt uit het onderzoek dat generatie Y lang niet zo homogeen is als voorgesteld wordt. Er zijn grote verschillen tussen mannen en vrouwen, diverse opleidingsniveaus en autochtonen en allochtonen.
Verschillen
De redenen om voor een baan te kiezen, laten verschillen zien tussen mannen en vrouwen. Jonge mannen hechten veel waarde aan financiële en materiële zaken zoals salaris, bonussen, een auto van de zaak en carrièremogelijkheden.
Jonge vrouwen kiezen vaker voor de mogelijkheid tot parttime werken en voor persoonlijke waarden als maatschappelijk nut en afwisselend werk. Vrouwen kiezen ook nog altijd voor de 'zachtere' en sociale opleidingen en banen in de zorg, het onderwijs of de cultuursector.
Netwerk
De sociale omgeving heeft grote invloed op de keuzes die de jongeren maken. Het sociale netwerk is vooral voor allochtone jongeren erg belangrijk. Mensen in hun directe omgeving spelen een grote rol in de ideeën over, en oriëntatie op, een baan.
Zo is ‘mensen leren kennen’ één van de belangrijkste redenen om te gaan werken voor allochtone jongeren. Ze zijn wel net zoals hun autochtone leeftijdsgenoten aangesloten bij sociale netwerken zoals MSN en Hyves. Beide groepen zetten dit ook in wanneer ze zoeken naar werk.