Hoewel vaak wordt gedacht dat jongeren minder willen werken, is zeven van de tien 18- tot 29-jarigen best bereid extra uren te maken. Voorwaarde is wel dat ze dan minder tijd kwijt zijn om van en naar het werk te reizen. Ook hechten jonge medewerkers veel waarde aan flexibiliteit en een goede werk-privébalans.
Uit representatief onderzoek van Nationale Vacaturebank, uitgevoerd door Q&A Insights, blijkt dat 71% van de werkende jongeren tussen de 18 en 29 jaar bereid is meer uren te werken, mits hun reistijd korter wordt. Dit druist in tegen het beeld dat jongeren minder willen werken voor een zo hoog mogelijk salaris. De behoefte aan extra werkuren gaat echter hand in hand met de wens om voldoende tijd over te houden voor sociale activiteiten en flexibiliteit in het dagelijks leven.
Volgens Nationale Vacaturebank kan een kortere reistijd bijdragen aan deze balans. Werkenden die hun reistijd per week drastisch kunnen verminderen, houden niet alleen tijd over voor zichzelf, maar zijn ook geneigd om meer uren te werken. Een reistijdreductie van bijvoorbeeld 10 naar 2 uur per week zou theoretisch kunnen betekenen dat werknemers vier uur extra kunnen werken en toch evenveel vrije tijd overhouden.
Oudere werknemers minder bereidheid meer te werken
Hoewel jongeren duidelijk aangeven dat ze meer willen werken bij een kortere reistijd, neemt deze bereidheid af naarmate de leeftijd stijgt. Bij de groep van 30 tot 44 jaar geldt dit voor 60% van de werkenden, terwijl dit percentage onder 45- tot 59-jarigen daalt naar 43%. Bij zestigplussers blijft nog maar 31% bereid extra uren te maken.
Dit verschil in voorkeuren heeft volgens Nationale Vacaturebank te maken met de veranderende prioriteiten tussen generaties. Jongeren zoeken actief naar een gezonde werk-privébalans en zijn gewend aan hybride werken. Daardoor voelen zij minder de noodzaak om dagelijks fysiek aanwezig te zijn op kantoor. Oudere generaties hechten juist meer waarde aan persoonlijk contact met collega’s, wat maakt dat zij minder snel geneigd zijn hun reistijd in te ruilen voor extra werkuren.
Zingeving is heel belangrijk voor jongeren
Naast een goede werk-privébalans speelt ook zingeving een belangrijke rol in de werkkeuzes van jongeren. Uit recent onderzoek van Ipsos I&O blijkt dat jongeren vaker dan andere leeftijdsgroepen aangeven dat betekenisvol werk voor hen essentieel is.
De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd speelt hierin een rol. Omdat jongeren langer moeten doorwerken dan eerdere generaties, vinden zij het belangrijk dat hun werk aansluit bij hun persoonlijke interesses. Werken in een sector die aansluit bij hun maatschappelijke betrokkenheid vergroot niet alleen het werkplezier, maar kan ook bijdragen aan een sterker gevoel van verbondenheid met collega’s. Dit draagt uiteindelijk bij aan werkgeluk en duurzame inzetbaarheid.