Kamermeerderheid tegen nieuwe OR-wet, behandeling uitgesteld

PvdA, VVD, GroenLinks en D66 keren zich tegen Wet medezeggenschap werknemers.

In de Tweede Kamer keert een ongebruikelijke ‘paars-groene’ coalitie van PvdA, VVD, GroenLinks en D66 zich tegen de nieuwe Wet medezeggenschap werknemers (WMW). De WMW moet de huidige Wet op de Ondernemingsraden (WOR) opvolgen. Maar de fracties hebben ‘onoverkomelijke problemen’ met de administratieve lasten die het gevolg zijn van de invoering van de nieuwe wet.

Het wetsontwerp voor de WMW zou op 31 augustus in de Tweede Kamer worden behandeld, maar aan de vooravond daarvan heeft minister De Geus van SZW zijn voorstel ingetrokken. De woordvoerders Stuurman, Van Egerschot, Van Gent en Koser Kaya hadden dat ook in de Kamer aan de minister willen vragen, maar De Geus was hen dus een stap voor. Het is niet duidelijk òf en wanneer het wetsvoorstel nu wel aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd.

De nieuwe Wet medezeggenschap werknemers is volgens GroenLinks een ‘slap aftreksel van de huidige WOR’. Dit is ook een reden waarom de fracties zich verzetten tegen invoering van de nieuwe wet. Volgens de partijen heeft de nieuwe wet geen draagvlak bij werknemers, ondernemingsraden en werkgevers. Bovendien kost het veel tijd en geld door de inzet van ambtenaren, juristen, werkgevers en werknemers.

In plaats van komend jaar ‘duizenden mensen op WMW-cursus te sturen’, zien de woordvoerders liever dat werknemers en werkgevers hun energie steken in inhoudelijke discussies over de koers van hun organisatie danwel in een échte modernisering van de medezeggenschap.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?