Knelpunten arbeidsmarkt na twee jaar nog actueel
Middelgrote werkgevers gaan meer personeel aannemen.
Ondanks aanhoudende knelpunten op de arbeidsmarkt, verwacht veertig procent van de werkgevers dat het personeelsbestand de komende jaren flink toeneemt. De helft verwacht dat het aantal personeelsleden de komende jaren stabiel blijft. Opvallend is dat vooral middelgrote werkgevers de sterkste groei verwachten.
Dat staat in het onlangs verschenen
Trendrapport Vraag naar Arbeid 2006, opgesteld door de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA).
Het rapport brengt trends onder werkgevers in kaart. Bijvoorbeeld over personeelsstromen, personeelsbeleid, arbeidsvoorwaarden, arbo, ziekteverzuim, scholing en productontwikkeling. Het onderzoek vond plaats aan de vooravond van het economisch herstel in Nederland, begin 2006.
Knelpunten
Het rapport beschrijft knelpunten die werkgevers zien op de arbeidsmarkt en de oplossingen die zij daarvoor bedenken. Hoge loonkosten, slecht opgeleid personeel en vergrijzing zijn de drie belangrijkste knelpunten. Recruitment, ontslag van overtollig personeel en beheersing van de werkdruk volgen op korte afstand.
De werkgevers hebben ook een duidelijke top drie van de beste arbeidsmarktmaatregelen: meer investeringen door de overheid in scholing en training, versoepeling van het ontslagrecht en lagere belasting op arbeid.
Direct daarna volgen: minder verantwoordelijkheid van werkgevers voor de kosten van ziekteverzuim, meer ruimte voor eigen arbeidsvoorwaardenbeleid, meer leerwerkplaatsen en meer door de overheid gefinancierde kinderopvang.
Ongewijzigd
Het wensenlijstje is in de afgelopen twee jaar nauwelijks gewijzigd. Verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, verlenging van de werkweek, of verlaging van het minimumloon vindt, evenals bij de vorige peiling, nauwelijks aanhang onder de Nederlandse werkgevers.