Laatste kandidaat heeft meeste kans op baan

De volgorde waarin kandidaten op sollicitatiegesprek komen, kan een grote invloed hebben op de uitkomst van de sollicitatieprocedure. Tenminste dat veronderstellen wetenschappers van de Cambridge Universiteit op basis van onderzoek naar talentenshows als the X-factor en Idols.

De volgorde waarin kandidaten op sollicitatiegesprek komen, kan een grote invloed hebben op de uitkomst van de sollicitatieprocedure.
Tenminste dat veronderstellen wetenschappers van de Cambridge Universiteit op basis van onderzoek naar talentenshows als the X-factor en Idols.

Wetenschappers van de Cambridge Universiteit hebben data geanalyseerd van meer dan 150 talentenshows over de hele wereld als the X-Factor en Idols. Zij ontdekten dat hoe later de kandidaat optreedt in de serie TV-shows, hoe kleiner de kans is dat hij of zij wordt weggestemd. Dat bericht Personnel Today.

Geheugen
De meest waarschijnlijke verklaring voor dit verschijnsel is volgens de onderzoekers het menselijk geheugen. Hoe later een wannabe ster optreedt, hoe beter het publiek hem herinnert.

De Engelse wetenschappers vermoeden dat hun bevindingen even goed gelden voor sollicitaties.

Sollicitatieprocedure
"In een sollicitatieprocedure kan een hele goede kandidaat die als tweede of derde op gesprek komt, minder kans maken op een baan omdat de selecteurs hem of haar minder goed herinneren dan kandidaten die later een sollicitatiegesprek hebben", aldus één van de onderzoekers.
"Dit is niet alleen oneerlijk voor de kandidaat, maar ook inefficiënt voor de werkgever die op deze manier misschien niet de beste kandidaat krijgt."

Vaak wordt gezegd dat de eerste indruk die een kandidaat maakt, heel belangrijk is. Maar in de concurrentiestrijd die een sollicitatieprocedure nu eenmaal is, gaat het er misschien ook wel om wie de kans krijgt als laatste een eerste indruk achter te laten.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?