Leger loopt leeg zonder 30-plussers en allochtonen

"Instromer in leger direct officier" kopt de Telegraaf vandaag. Defensie heeft grote moeite om personeel te vinden èn vast te houden. Zoals Personeelslog eerder heeft geschreven, was vorig jaar de uitstroom van personeel groter dan de instroom. Hetzelfde beeld blijkt overigens uit het eerste kwartaal van dit jaar. Nu de nood hoog is, is Defensie bereid - daar waar het kan - flexibeler om te gaan met de hoge keurings- en selectie-eisen. Ook overweegt het leger in samenwerking met andere werkgevers, zoals de politie, een bredere loopbaan mogelijk te maken. Om de leegloop van het leger te stoppen, wil staatssecretaris Jack de Vries vooral meer 30-plussers en allochtonen werven. De grootste personeelsproblemen heeft het leger niet alleen bij vliegers, luchtverkeersleiders en special forces, maar ook bij technisch, ICT- en medisch personeel. De strenge, medische en fysieke eisen die Defensie stelt aan het personeel, blijken een te hoge drempel voor veel kandidaten. Het leger gaat onderzoeken of deze algemene eisen ook moeten blijven gelden voor specialistische functies. Voor allochtonen is de taal een extra drempel om door de strenge selectie te komen. Zo nodig wil Defensie "cultuurvrije psychologische testen" ontwikkelen en taalcursussen aanbieden. Bij de presentatie van zijn plannen legde staatssecretaris De Vries er de nadruk op dat Defensie "hoe hoog de nood ook is, nooit zal tornen aan de inzetbaarheidseisen". "Militairen doen professioneel werk onder moeilijke omstandigheden en mogen zichzelf en anderen daarbij niet in gevaar brengen. Ik laat wel nog eens goed kijken of we die eisen niet verder kunnen differentiëren, zodat we de uitval bij keuringen misschien verder kunnen beperken." Voor de instroom van 30-plussers op basis van "maatschappelijke ervaring" denkt het leger vooral aan oud-defensiemedewerkers en aan reservisten. Nu verlaten veel militairen het leger omdat zij moeite hebben het defensiebestaan te combineren met hun gezinsleven. In samenwerking met andere werkgevers wil Defensie het mogelijk maken dat militairen in toekomst slechts een tijdelijke overstap maken en terugkeren naar het leger zodra hun privé-situatie dat toestaat. Verder wil de Defensie de eigen werknemers meer inzetten bij de werving. Zo komen er meer parttime recruiters en krijgen Defensie-medewerkers die nieuwe collega's aandragen een wervingsbonus van 1.000 euro. Of de maatregelen voldoende zullen zijn in de huidige arbeidsmarkt, is de vraag. Zeker zolang Defensie er niet in slaagt de grote uitstroom te beperken.

Leegloop stoppen bij leger"Instromer in leger direct officier" kopt de Telegraaf vandaag. Defensie heeft grote moeite om personeel te vinden èn vast te houden. Zoals Personeelslog eerder heeft geschreven, was vorig jaar de uitstroom van personeel groter dan de instroom. Hetzelfde beeld blijkt overigens uit het eerste kwartaal van dit jaar.

Nu de nood hoog is, is Defensie bereid - daar waar het kan - flexibeler om te gaan met de hoge keurings- en selectie-eisen. Ook overweegt het leger in samenwerking met andere werkgevers, zoals de politie, een bredere loopbaan mogelijk te maken. Om de leegloop van het leger te stoppen, wil staatssecretaris Jack de Vries vooral meer 30-plussers en allochtonen werven.

De grootste personeelsproblemen heeft het leger niet alleen bij vliegers, luchtverkeersleiders en special forces, maar ook bij technisch, ICT- en medisch personeel.
De strenge, medische en fysieke eisen die Defensie stelt aan het personeel, blijken een te hoge drempel voor veel kandidaten. Het leger gaat onderzoeken of deze algemene eisen ook moeten blijven gelden voor specialistische functies.
Voor allochtonen is de taal een extra drempel om door de strenge selectie te komen. Zo nodig wil Defensie "cultuurvrije psychologische testen" ontwikkelen en taalcursussen aanbieden.

Bij de presentatie van zijn plannen legde staatssecretaris De Vries er de nadruk op dat Defensie "hoe hoog de nood ook is, nooit zal tornen aan de inzetbaarheidseisen". "Militairen doen professioneel werk onder moeilijke omstandigheden en mogen zichzelf en anderen daarbij niet in gevaar brengen. Ik laat wel nog eens goed kijken of we die eisen niet verder kunnen differentiëren, zodat we de uitval bij keuringen misschien verder kunnen beperken."

Voor de instroom van 30-plussers op basis van "maatschappelijke ervaring" denkt het leger vooral aan oud-defensiemedewerkers en aan reservisten.
Nu verlaten veel militairen het leger omdat zij moeite hebben het defensiebestaan te combineren met hun gezinsleven. In samenwerking met andere werkgevers wil Defensie het mogelijk maken dat militairen in toekomst slechts een tijdelijke overstap maken en terugkeren naar het leger zodra hun privé-situatie dat toestaat.

Verder wil de Defensie de eigen werknemers meer inzetten bij de werving. Zo komen er meer parttime recruiters en krijgen Defensie-medewerkers die nieuwe collega's aandragen een wervingsbonus van 1.000 euro.

Of de maatregelen voldoende zullen zijn in de huidige arbeidsmarkt, is de vraag. Zeker zolang Defensie er niet in slaagt de grote uitstroom te beperken.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?