Wie is de beste kandidaat voor een vacature? Recruiters maken dagelijks die afweging voor hun opdrachtgever. Maar net als iedereen, hebben recruiters vooroordelen die kandidaten met een smetje ver op achterstand zetten.
Door een vernauwde blik bij recruiters, kunnen organisaties hele goede kandidaten mislopen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Bullhorn, wereldwijd leverancier van recruitmentsoftware.
Lastig te plaatsen kandidaten
Uit het onderzoek blijkt dat recruiters kandidaten die eerder ontslagen zijn, ongezien al lastig te plaatsen vinden. Ook kandidaten die in het verleden veel verschillende banen hebben gehad, vinden ze vooraf al moeilijker te matchen aan een baan.
De volgende kenmerken, vinden recruiters lastig bij het plaatsen van een kandidaat:
Vernauwde blik
Dat recruiters niet dol zijn op een kandidaat die eerder ontslagen is, wekt niet zo veel verwondering. Maar de overige knelpunten die recruiters bij kandidaten zien, kunnen het gevolg zijn van een vernauwde blik, waardoor goede kandidaten toch geen kans krijgen.
Zo vinden recruiters langdurige werklozen lastig te plaatsen. Daarbij gaan sommigen zelfs zo ver, dat zij denken eerder een kandidaat met een strafblad te kunnen matchen dan een kandidaat die twee jaar werkloos is. Ook meldt maar 1% van de recruiters in het onderzoek dat 50-plussers het eenvoudigst te plaatsen zijn. Geen enkele recruiter denkt een kandidaat boven de 60 jaar eenvoudig te kunnen plaatsen.
Vooroordelen onderzoeken
Iedereen gebruikt een set oordelen waarmee we mensen tegemoet treden. Deze zijn mede afhankelijk van onze gedachten over en ervaringen met mensen van verschillende huidskleur, geslacht en leeftijdsgroep. Deze oordelen bepalen mee wie we voordragen, aannemen of promoveren in een bepaalde functie. Maar ze kunnen ook als gevolg hebben, dat recruiters niet altijd de beste kandidaat voordragen.
Volgens de Britse bedrijfspsycholoog professor Binna Kandola, hebben organisaties soortgelijke collectieve oordelen. Alleen mensen en organisaties die bereid zijn dergelijke oordelen te onderzoeken, kunnen een stap zetten naar meer diversiteit op de werkplek.
Tips voor het recruitmentproces
Hoe zorgvuldig je het ook doet, het aannemen van personeel is altijd een subjectief proces, waardoor niet altijd goed objectiveerbare beslissingen worden genomen. Maar organisaties kunnen hun recruitmentproces wel zodanig inrichten dat ze rekening houden met het bestaan van (voor-)oordelen bij het aannemen van personeel: