De maandag voor Prinsjesdag, publiceert vakbond FNV altijd de cao-inzet voor het komende jaar. Voor 2020 handhaaft Nederland’s grootste vakbond de looneis op 5 procent, terwijl iedereen minstens 14 euro per uur moet gaan verdienen. Zowel de FNV als vakbond CNV vinden dat de vaste baan weer de norm moet worden in ons land.
Vakbond FNV vindt het hoog tijd dat werkgevers hun sociale gezicht laten zien. Zo moeten werknemers meer grip op hun werktijden krijgen en gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen.
Arbeidsmarkt werkt voor veel mensen niet goed
FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha vindt dat werkgevers verantwoordelijkheid moeten nemen voor miljoenen werknemers waarvoor de arbeidsmarkt niet goed werkt. “Het kortetermijndenken van werkgevers, waarbij alles draait om winstmaximalisatie en het paaien van de aandeelhouders, heeft gezorgd voor gigantische concurrentie op arbeidskosten ten koste van de mensen die Nederland echt draaiend houden.”
De FNV zet het komend cao-jaar daarom in op meer vaste banen, een loonsverhoging van 5% met op termijn een minimuminkomen van 14 euro per uur. Ook zet de vakbond in op afspraken die ervoor zorgen dat werkenden hun vak kwalitatief goed en gezond kunnen blijven doen tot aan hun pensioen.
Politiek heeft ook slechte keuzes gemaakt
Volgens de FNV hebben niet alleen werkgevers keuzes gemaakt die slecht uitpakken voor grote groepen werknemers. Want ook politieke keuzes ‘hebben goedkope arbeidscontracten mede mogelijk gemaakt en daarmee de positie van werkenden verzwakt’.
Boufangacha stelt dat veel werknemers afhankelijk zijn van allerlei toeslagen en belastingvoordelen, terwijl ook de sociale zekerheid onder druk staat. “Het kabinet kan ervoor zorgen dat miljoenen huishoudens er flink op vooruitgaan door het minimumloon te verhogen. Dan haal je het geld bij de werkgevers, dat nu ten onrechte niet naar de mensen gaat. Middeninkomens gaan er flink op vooruit als het kabinet meer geld vrijmaakt voor de publieke sector.”
CNV: werkgevers lijden aan flexverslaving
Sinds enkele jaren stelt vakcentrale CNV geen looneis meer voorafgaand aan Prinsjesdag. Maar CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden liet onlangs wel weten dat werkgevers lijden aan een ‘flexverslaving’ en dat zij hogere lonen moeten bieden. Als meer mensen in vaste dienst komen voor een goed salaris, zouden werkgevers bovendien veel minder last hebben om vacatures te vervullen.
Van Wijngaarden: “Als werkgevers alleen flexibele banen bieden tegen een laag loon, is het niet zo vreemd dat het aantal vacatures zo hoog blijft. 86% van de Nederlanders geeft aan dat ze een vast contract prefereren boven een flexibel contract en 91% wil zekerheid hebben over hun baan.” Het CNV roept werkgevers daarom op om het tij te keren door meer vaste contracten te bieden met hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden.
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief