De top van het Nederlandse bedrijfsleven verdient gemiddeld 51 keer het salaris van een werknemer. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de 25 hoogste bestuurders van Nederlands beursgenoteerde bedrijven. De loonkloof tussen top en werknemers is de afgelopen vijf jaar opgelopen van onder de 40 naar ruim 50 nu. De topbestuurder ontvangt gemiddeld 3,7 miljoen euro per jaar. De gemiddelde werknemer van deze AEX-bedrijven, moet het doen met zo'n 73.000 euro. MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief Randstad uitzendbureau Maar je hebt altijd baas boven baas. Zo heeft Ben Noteboom, topman van uitzendconcern Randstad, in 2013 het meeste geld verdiend: 10,2 miljoen euro. Daarmee was zijn inkomen 172 keer het loon waarmee een gemiddelde medewerker van uitzendbureau naar huis ging. OR adviseert Met de stijging van de topinkomens zal de discussie over de hoogte hiervan ongetwijfeld weer even oplaaien. Opvallend is dat tijdens de recessie-jaren werknemers hun koopkracht zagen dalen, terwijl de topinkomens vaak bleven stijgen. Om daarover meer transparantie af te dwingen, werkt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan een wet. Zo wil hij dat bedrijven met 50 werknemers of meer met de ondernemingsraad overleggen over de verhouding tussen het salaris van de top en de gewone werknemer. Hoogte inkomensverschillen? Het kabinet heeft inmiddels strenge normen gesteld aan de topinkomens bij de overheid en semi-overheid. Overheidsbestuurders mogen niet meer verdienen dan 130% van het salaris van een minister. Het kabinet heeft minder mogelijkheden om de topinkomens binnen het bedrijfsleven te beteugelen. Minister Asscher hoopt dat van een verplicht overleg met de OR een matigende werking uitgaat. Dat kunnen interessante discussies worden binnen het bedrijf. Hoe groot mogen de inkomensverschillen zijn? Mag een topbestuurder bijvoorbeeld nooit meer verdienen dan 20 keer het salaris van een gemiddelde werknemer, zoals vakcentrale FNV wil? Of mag het een beetje meer zijn als het bedrijf internationaal moet concurreren, ook in zijn arbeidsvoorwaarden voor topbestuurders?
De top van het Nederlandse bedrijfsleven verdient gemiddeld 51 keer het salaris van een werknemer.
Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de 25 hoogste bestuurders van Nederlands beursgenoteerde bedrijven.
De loonkloof tussen top en werknemers is de afgelopen vijf jaar opgelopen van onder de 40 naar ruim 50 nu. De topbestuurder ontvangt gemiddeld 3,7 miljoen euro per jaar. De gemiddelde werknemer van deze AEX-bedrijven, moet het doen met zo'n 73.000 euro.
OR adviseert
Met de stijging van de topinkomens zal de discussie over de hoogte hiervan ongetwijfeld weer even oplaaien.
Opvallend is dat tijdens de recessie-jaren werknemers hun koopkracht zagen dalen, terwijl de topinkomens vaak bleven stijgen.
Om daarover meer transparantie af te dwingen, werkt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan een wet. Zo wil hij dat bedrijven met 50 werknemers of meer met de ondernemingsraad overleggen over de verhouding tussen het salaris van de top en de gewone werknemer.
Hoogte inkomensverschillen?
Het kabinet heeft inmiddels strenge normen gesteld aan de topinkomens bij de overheid en semi-overheid. Overheidsbestuurders mogen niet meer verdienen dan 130% van het salaris van een minister.
Het kabinet heeft minder mogelijkheden om de topinkomens binnen het bedrijfsleven te beteugelen. Minister Asscher hoopt dat van een verplicht overleg met de OR een matigende werking uitgaat. Dat kunnen interessante discussies worden binnen het bedrijf.
Hoe groot mogen de inkomensverschillen zijn? Mag een topbestuurder bijvoorbeeld nooit meer verdienen dan 20 keer het salaris van een gemiddelde werknemer, zoals vakcentrale FNV wil? Of mag het een beetje meer zijn als het bedrijf internationaal moet concurreren, ook in zijn arbeidsvoorwaarden voor topbestuurders?