Maar één op tien spaart voor levensloop

Regeling vooral aantrekkelijk voor hogere inkomens.

Het aandeel werknemers dat meedoet met de levensloopregeling groeit licht, maar op veel enthousiasme kan de regeling nog steeds niet rekenen. Tien procent van de werknemers deed in 2007 aan de regeling mee. Dat is drie procentpunt meer dan in 2006. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) spaart de groep die deelneemt, vooral voor vroegpensioen en niet voor het ‘spitsuur van het leven’, waar de regeling juist voor is bedoeld.

De organisatie haalt deze gegevens uit de Consumentenmonitor, een opiniepeiling die het CVS jaarlijks houdt onder Nederlandse huishoudens. Het blad Verzekerd! van het Nederlands verbond van verzekeraars, publiceerde de gegevens.

De cijfers laten zien dat vorig jaar tien procent van de werknemers meedeed aan de levensloopregeling en dat twee procent overweegt in 2008 in te stappen. De deelnemers gebruiken de regeling nauwelijks voor een sabbatical of zorgverlof. De belangrijkste reden om mee te doen (63 procent) is om eerder met pensioen te kunnen.

Motieven die met het ‘spitsuur van het leven’ te maken hebben, worden hooguit in tweede instantie genoemd, en dan nog alleen in combinatie met vroegpensioen.

Keuze voor spaarloon
De verplichte keuzemogelijkheid voor spaarloon óf levensloop lijkt het succes van de levensloopregeling nog altijd in de weg te staan. Van de ondervraagden zegt dertig procent niet mee te doen, omdat hij of zij al een spaarloonregeling heeft.

Een kwart doet niet mee omdat er geen vertrouwen is dat de overheid de regeling ongemoeid laat voortbestaan. De helft zegt ‘gewoon helemaal niet geïnteresseerd te zijn’.

Anderhalf keer modaal
Twintig procent van de niet-deelnemers denkt dat sparen voor de levensloop alleen haalbaar is voor mensen met hoge inkomens.

Dat blijkt ook uit een analyse van de deelnemers: acht procent heeft een modaal inkomen of lager, terwijl het percentage deelnemers met anderhalf keer modaal, zestien procent bedraagt.

Ook leeftijd speelt een belangrijke rol bij het wel of niet meedoen.

Regelingen samenvoegen
Om nog iets van de regeling te redden, moeten volgens CVS adjunct-manager Fred Treur spaarloon en levensloop worden samengevoegd. Verder is heldere communicatie nodig en meer zekerheid over het voortbestaan van de regeling.

Daarnaast moet de regeling ook aantrekkelijker worden voor lagere inkomensgroepen. Verder moet de regeling voor meerdere doeleinden kunnen worden ingezet, aangezien twaalf procent overweegt dan wel mee te doen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?