Managementboek met baard laat veel vragen open

Tijdens de vakantie heb ik in een grote boekentas ook 'En nu laat ik mijn baard staan' van Leen Zevenbergen meegezeuld. Het goede nieuws: een paar dagen op het strand was genoeg om hèt managementboek van 2007 te lezen. Maar dagen later is er - ondanks de mooie plaatjes en de sprankelijk bedoelde PR-taal - weinig blijven hangen. Regels, angst, controle Werp het keurslijf van je af, aldus Leen Zevenbergen in het voorwoord van het boek. Voor hemzelf betekent dit dat hij is opgehouden met zich te scheren. Zijn boek 'En nu laat ik mijn baard staan' heeft als ondertitel Creatief ondernemen & sprankelend inspireren. In de visie van Zevenbergen heeft creatief ondernemen de tijdgeest niet mee, omdat we zijn doorgeschoten met controle en regels: "De sfeer die door toenemende regelgeving, angst, controle en geregeld wantrouwen in organisaties wordt opgebouwd, is niet een sfeer waarin creativiteit, innovatie, ondernemerschap en inspiratie zullen opbloeien. Integendeel, langzaam maar zeker zakken organisaties weg in die beheerscultuur." Anecdotes, anecdotes Aan de hand van anecdotes schrijft Zevenbergen in korte stukjes over onderwerpen als creativiteit/innovatie, ondernemen en inspiratie. Ze lezen lekker weg, maar veel wijzer word je er niet van. Net als je iets interessants denkt te lezen, hopt Zevenbergen weer naar zijn volgende anecdote. Zo heeft hij het over Business Dialogues, "een machtig middel om een superband te scheppen met je grootste klanten". Heel kort stipt Zevenbergen het onderwerp aan, maar vervolgens laat hij ons raden hoe je dergelijke sessies organiseert, welke voorbereidingen hiervoor nodig zijn en hoe je klanten zover krijgt dat ze willen meewerken aan zo'n werkwijze die veel tijd kost. Dubai als lichtend voorbeeld Op verschillende plekken in het boek houdt Zevenbergen ons Dubai voor als lichtend voorbeeld voor innovatie en voor ondernemerschap. Opmerkelijk, want is Dubai niet een land dat weinig om democratie geeft en dat arbeiders uit Pakistan en India onder erbarmelijke omstandigheden laat werken aan paradijzen voor de allerrijksten? Zevenbergen zit hier niet mee: "Zou het zo zijn dat Nederland door nu echt eens grootschalig te gaan investeren in innovatie een leuker land wordt om in te leven? Zeker, kijk maar naar dat kleine Dubai. Daar wordt voor vele tientallen miljarden geïnvesteerd in allerlei projecten die allemaal een droom nastreven... Wetende dat Nederland vele malen rijker is dan Dubai, moet het hier toch ook mogelijk zijn om ongecompliceerd grootse ambities te kunnen creëren?" Pas in het laatste hoofdstuk waarin Zevenbergen het maatschappelijk verantwoord ondernemen ontdekt, noemt hij Dubai ineens `niet verantwoord´. "Kijk eens naar Dubai. Echt een wereldwonder wat daar gebeurt. Een woestijn die zomaar ineens groen wordt. .. Je moet er gewoon niet aan denken waar al het water vandaan moet komen." Overigens heeft Dubai zo zijn eigen strakke keurslijf: voor vrouwen een sluier en voor mannen een baard.

Uit: 'En nu laat ik mijn baard staan' van Leen ZevenbergenTijdens de vakantie heb ik in een grote boekentas ook 'En nu laat ik mijn baard staan' van Leen Zevenbergen meegezeuld. Het goede nieuws: een paar dagen op het strand was genoeg om hèt managementboek van 2007 te lezen. Maar dagen later is er - ondanks de mooie plaatjes en de sprankelijk bedoelde PR-taal - weinig blijven hangen.

Regels, angst, controle
Werp het keurslijf van je af, aldus Leen Zevenbergen in het voorwoord van het boek. Voor hemzelf betekent dit dat hij is opgehouden met zich te scheren. Zijn boek 'En nu laat ik mijn baard staan' heeft als ondertitel Creatief ondernemen & sprankelend inspireren.
In de visie van Zevenbergen heeft creatief ondernemen de tijdgeest niet mee, omdat we zijn doorgeschoten met controle en regels: "De sfeer die door toenemende regelgeving, angst, controle en geregeld wantrouwen in organisaties wordt opgebouwd, is niet een sfeer waarin creativiteit, innovatie, ondernemerschap en inspiratie zullen opbloeien. Integendeel, langzaam maar zeker zakken organisaties weg in die beheerscultuur."

Anecdotes, anecdotes
Aan de hand van anecdotes schrijft Zevenbergen in korte stukjes over onderwerpen als creativiteit/innovatie, ondernemen en inspiratie. Ze lezen lekker weg, maar veel wijzer word je er niet van. Net als je iets interessants denkt te lezen, hopt Zevenbergen weer naar zijn volgende anecdote.
Zo heeft hij het over Business Dialogues, "een machtig middel om een superband te scheppen met je grootste klanten". Heel kort stipt Zevenbergen het onderwerp aan, maar vervolgens laat hij ons raden hoe je dergelijke sessies organiseert, welke voorbereidingen hiervoor nodig zijn en hoe je klanten zover krijgt dat ze willen meewerken aan zo'n werkwijze die veel tijd kost.

Dubai als lichtend voorbeeld
Op verschillende plekken in het boek houdt Zevenbergen ons Dubai voor als lichtend voorbeeld voor innovatie en voor ondernemerschap. Opmerkelijk, want is Dubai niet een land dat weinig om democratie geeft en dat arbeiders uit Pakistan en India onder erbarmelijke omstandigheden laat werken aan paradijzen voor de allerrijksten?
Zevenbergen zit hier niet mee: "Zou het zo zijn dat Nederland door nu echt eens grootschalig te gaan investeren in innovatie een leuker land wordt om in te leven? Zeker, kijk maar naar dat kleine Dubai. Daar wordt voor vele tientallen miljarden geïnvesteerd in allerlei projecten die allemaal een droom nastreven... Wetende dat Nederland vele malen rijker is dan Dubai, moet het hier toch ook mogelijk zijn om ongecompliceerd grootse ambities te kunnen creëren?"
Pas in het laatste hoofdstuk waarin Zevenbergen het maatschappelijk verantwoord ondernemen ontdekt, noemt hij Dubai ineens `niet verantwoord´. "Kijk eens naar Dubai. Echt een wereldwonder wat daar gebeurt. Een woestijn die zomaar ineens groen wordt. .. Je moet er gewoon niet aan denken waar al het water vandaan moet komen."

Overigens heeft Dubai zo zijn eigen strakke keurslijf: voor vrouwen een sluier en voor mannen een baard.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?