Manager denkt dat verplicht op kantoor werken aantrekkelijk is

Als het gaat om hybride werken, lijken medewerkers en managers in een aparte bubbel te leven. Want medewerkers vinden het fijn als ze van hun werkgever (deels) thuis mogen werken, terwijl het hogere management het juist heel aantrekkelijk vindt om verplicht naar kantoor te komen. Managers lijken echt te geloven dat een volledige terugkeer naar kantoor de werkgever aantrekkelijker maakt. Maar daar staan ze alleen in, want alle andere functiegroepen vinden juist het tegenovergestelde.

Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2024: A Global Workforce View, uitgevoerd door HR- en salarisdienstverlener ADP.

Voor het onderzoek zijn meer dan 34.000 werknemers in achttien landen ondervraagd over actuele thema's die op de werkvloer spelen. Ook Nederlandse werknemers deden mee aan het onderzoek.

Groot meningsverschil met de top
Drie op de tien werkende Nederlanders vindt hun werkgever minder aantrekkelijk als verlangd wordt de volledige werkweek weer op locatie van de werkgever door te brengen. Van zo'n 40% van de medewerkers wordt dat inmiddels verwacht. Er is vooral sprake van een groot meningsverschil tussen de top van organisaties en de werkvloer.

Eerder werd al bekend dat werkgevers de teugels aantrekken als het gaat om thuiswerken. Ze willen hun personeel vaker op kantoor zien, terwijl de medewerkers het liefst hybride willen werken. Werknemers kunnen hun eigen werkplek niet afdwingen. Toch is het aan te bevelen om samen met de werknemer afspraken te maken over hybride werken, adviseert een juridisch expert

Werknemer wil zelf bepalen wat de werkplek is
Nederlandse werknemers willen graag zelf kunnen bepalen waar gewerkt wordt. Bijna de helft van de werkenden zegt dat als die keuze geboden wordt, een werkgever aantrekkelijker is. Als de werkgever bepaalt welke specifieke dagen aanwezigheid op locatie verlangd wordt, maakt dat een werkgever onaantrekkelijker in de ogen van werknemers.

Bijna drie op de tien werkenden geeft aan dat flexibel werken niet langer gestimuleerd wordt. Een nog grotere groep, 38%, voelt zich zelfs veroordeeld als gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden om hybride te werken. Daarnaast geeft 44% van de werkenden aan dat zij zich meer dan ooit tevoren gecontroleerd voelen op aanwezigheid en tijdsregistratie.

Ga in gesprek met werknemers en leg afspraken vast
Flexibiliteit in werktijden wordt nog veel belangrijker gevonden. Het is na salaris en werkplezier het belangrijkste aspect van een baan. Voor 31% van de werkenden is het een topprioriteit. Dat percentage ligt hoger bij vrouwen (34%), 35-44-jarigen (35%) en het allerhoogst, bijna 40%, bij ouders met kinderen tussen de één en tien jaar oud.

Werkgevers kunnen het personeel vragen om volledig terug te komen naar kantoor of de werkvloer. En werknemers kunnen dat niet zomaar weigeren. Maar in deze krappe arbeidsmarkt loont het om de behoefte aan hybride werken te inventariseren en afspraken vast te leggen. Kijk daarbij welk werk de medewerker thuis kan doen en welke taken beter tot hun recht komen op kantoor. Daarbij mag de werkgever uiteraard ook overwegen wat nog doelmatig is. Door die afspraken vast te leggen, kunnen daarover geen misverstanden ontstaan.

FLEXIBEL WERKEN: Regeling Thuiswerken 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?