#Me Too op het werk: klagen kan bij College voor de rechten van de mens

Het is de verantwoordelijkheid van de overheid en van de werkgever om maatregelen te treffen die beschermen tegen seksuele intimidatie op de werkvloer. Door de #MeToo-campagne lijkt de bereidheid toegenomen om ervaringen te delen. Toch zijn er nog steeds geen concrete cijfers bekend over seksuele intimidatie op de werkvloer.

Dat meldt het College voor de rechten van de mens. Ondanks dat de Algemene wet gelijke behandeling beschermt tegen (seksuele) intimidatie, krijgt het College weinig klachten over seksuele intimidatie.

Recht op arbeid en gezondheid
Uit eerdere oordelen in 2013 en 2016 over seksuele intimidatie op de werkvloer, komt het beeld naar voren dat werkgevers vraagtekens zetten bij de houding van de geïntimideerde vrouwen. Terwijl de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving, toch echt bij de werkgever ligt.

Wanneer je op het werk ongewenst wordt bejegend, maakt dat inbreuk op de lichamelijke integriteit. Seksueel getinte opmerkingen van collega’s kunnen leiden tot stress. Als deze stress ervoor zorgt dat je niet meer naar je werk kunt, tast dat je recht op arbeid en je recht op gezondheid aan.

Bang om baan te verliezen
Angst en schaamte kunnen slachtoffers van seksuele intimidatie op de werkvloer ervan weerhouden melding te doen, stelt het College. Vrouwen zijn bijvoorbeeld bang om hun baan te verliezen. Daarnaast speelt er een bewijsprobleem: er zijn meestal geen getuigen aanwezig.

Maar seksuele intimidatie is een vorm van discriminatie en een vorm van geweld tegen vrouwen. Dat is verboden in nationale wetten en internationale verdragen. Daaruit blijkt dat ook diverse mensenrechten in het geding zijn.

Klagen bij College voor de rechten van de mens
Het verbod op seksuele intimidatie op de werkvloer, is in het Burgerlijk Wetboek opgenomen. Een werkgever moet mannen en vrouwen op een gelijke manier te behandelen en mag dus geen onderscheid tussen hen maken. Bovendien is seksuele intimidatie van een werknemer in de Algemene wet gelijke behandeling omschreven als een vorm van direct onderscheid. 

Omdat seksuele intimidatie een vorm is van discriminatie op grond van geslacht, kunnen personen die menen dat hiervan sprake is, bij het College een klachtenprocedure starten. Het College oordeelt dan of er sprake is van seksuele intimidatie.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?