Medewerkers willen op het werk dezelfde tools als privé

Nederlandse bedrijven kunnen productiever zijn door medewerkers met de beste tools te laten werken. Als werkgevers daarmee achterblijven, zoekt een derde van de werknemers alsnog een manier om de laatste technologie toe te passen, desnoods met eigen tools.

Dit blijkt uit het rapport Digital Collaboration: delivering innovation, productivity and happiness van Deloitte, in opdracht van Google. Het rapport is gebaseerd op een enquête onder 3433 Europese medewerkers, waarvan 380 uit Nederland.

Niet voor het werkplezier, wel voor productiviteit
De digitale tools die een organisatie beschikbaar stelt, vormen voor Nederlandse werknemers zeker niet de belangrijkste factor voor werknemerstevredenheid: slechts 6 procent vindt dat het werkplezier hier van af hangt. Voor Nederlanders is het bekende rijtje: een goede relatie met collega’s (66 procent), waardering voor het geleverde werk (63 procent) en interessant werk (ook 63 procent), veruit het belangrijkst voor de werknemerstevredenheid.

Bron: Google/Deloitte

Maar toch vindt ruim de helft (57 procent) van de respondenten in Nederland dat toegang tot betere tools om mee samen te werken, zoals gedeelde documenten, videoconferenties of instant chat de productiviteit verbetert. Daar staat tegenover dat maar 21 procent van de medewerkers tevreden is met de technologie die de organisatie hen biedt. En slechts 6 procent zegt tevreden te zijn de digitale samenwerkingstools op het werk.

Dezelfde tools op het werk als in het privéleven
In een tijdperk waarin mensen in hun privéleven eenvoudig gebruik kunnen maken van diverse samenwerkingstools, ziet men ook de potentie van die tools in hun werkomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers 17 procent tevredener zijn met de cultuur op hun werk als zij toegang hebben tot effectieve digitale samenwerkingstools. Toch heeft slechts 30 procent van de Nederlandse medewerkers toegang tot videoconferencing en 32 procent kan gebruik maken van online tools om samen te werken op het werk.

WORD OOK PRODUCTIEVER: Alle HR Modellen en Tools online

Managers die denken dat het weigeren van samenwerkingstools van derden het gebruik ervan voorkomt, komen bedrogen uit. Van de Nederlandse ondervraagden die het verzoek om deze tools te gebruiken werd geweigerd, gebruikt 35 procent deze toch omdat hun eigen tools een betere functionaliteit bieden dan die van de werkgever. Een kwart van de Nederlandse werknemers gebruikt social tools om mee samen te werken op het werk. En in het privéleven gebruikt maar liefst 77 procent deze tools. Nederland scoort daarmee zowel zakelijk als privé het hoogst ten opzichte van andere Europese landen.

Innovatie wordt belemmerd
Een gebrek aan toegang tot samenwerkingstools heeft ook gevolgen voor innovatie. De resultaten laten een duidelijk verband zien tussen de mogelijkheid voor medewerkers samen te werken en hun innovatiekracht. Het rapport stelt vast dat 54 procent van de Nederlandse medewerkers het gevoel heeft te werken in een omgeving met lage innovatie- en lage samenwerkingsmogelijkheden.

Bij snelgroeiende Nederlandse bedrijven (meer dan 10 procent groei) die gebruik maken van social tools, gebruikt 74 procent van de medewerkers die tools minstens één keer per week. Frequente gebruikers blijken zelfs gelukkiger te zijn in hun werk: meer dan een derde (38%) is erg tevreden met hun baan, vergeleken met 18% voor niet-gebruikers.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?