Wordt 2016 het eerste vette jaar na zeven magere jaren? HR- en recruitment-experts zien in dit Chinese jaar van de Aap een verder herstel van de economie, waar robots steeds meer doordringen op de werkvloer, recruiters hun toevlucht zoeken tot slimme tools en HR-afdelingen kiezen voor een meer kleinschalige, maatwerk-aanpak.
Hernieuwd bewustzijn van het vak
Arjan Hamberg, blogger en HR-strateeg, voorspelt voor 2016 een heruitvinding van P&O. Hij merkt steeds vaker dat de letters ‘HR’ weer worden ingeruild voor ‘P&O’. "Collega’s verzetten zich steeds duidelijker en hoorbaarder tegen HR en HRM. En ze hebben er een verhaal bij. Verhalen over passie voor het vak en een terugkeer naar de menselijke maat."
Hamberg vindt zelf de term P&O verouderd en kiest liever voor M&O: Mens & Organisatie. "Ik denk dat het goed is als P&O’ers nu ook ‘de externen’ – de interimmers, flexwerkers, uitzendkrachten en andere mensen uit de ‘flexibele schil’ – in hun organisaties gaan omarmen. Zij zouden zich niet meer moeten beperken tot ‘het personeel’ en zich in plaats daarvan richten op alle mensen in de organisatie."
Voor Hamberg betekent de heruitvinding van P&O "een hernieuwd bewustzijn van het vak: het organiseren van werk, voor nu en in de toekomst".
Doorbraak video-recruitment
Bas van de Haterd, blogger en professioneel bemoeial, ziet in zijn recruitmentvoorspellingen voor 2016 een doorbraak voor video-recruitment. Met nieuwe software kan het gedrag van de kandidaat beter worden geanalyseerd. "Via micro expressies zal gekeken kunnen worden of je ‘vreemde gedrag’ komt omdat je liegt of heel nerveus bent."
Ook verwacht Van de Haterd dat nieuwe tools langzamerhand doordringen bij de Nederlandse recruiters. Als voorbeelden noemt hij Crystal dat op basis van het gedrag van een kandidaat op sociale media zijn persoonlijkheid beschrijft, Privy dat via sociale media weet wanneer een kandidaat toe is aan een overstap en Clustree dat op basis van interne en externe bronnen helpt bij evidence based HR.
Vastgelopen systeem
Annemarie Stel, arbeidsmarktcommunicatie-adviseur wijst op het vastgelopen systeem bij flexarbeid. Er gaat veel fout, zoals intermediairs die “beroerde service” leveren, vakbonden die “de onhoudbare opvatting hebben dat alleen een baan ‘echt’ werk is” en een overheid die “wanhopig probeert grip te krijgen”.
Annemarie Stel ziet ook opdrachtgevers die “tonnen investeren in employer branding, de werving en binding van ‘vaste’ medewerkers, maar die de inhuur van mensen op dezelfde manier benaderen als de aanschaf van een bureaustoel, namelijk net zolang zoeken tot je de goedkoopste hebt gevonden”.
Maar dat het systeem is vastgedraaid, weet het zelf nog niet. Stel denkt (of liever hoopt) dat het besef in 2016 definitief doordringt dat het tijd is voor een nieuw systeem.
Kleine HR-afdeling
Tom Haak, directeur van het HR Trend-instituut, merkt dat medewerkers weer gewoon naar kantoor reizen. Samenwerken is makkelijker als mensen bij elkaar zitten.
HR krijgt meer mogelijkheden om werknemers individueel maatwerk te bieden. Big data-analyses helpen om de grofmazige generatie-benadering die nu vaak wordt gebruikt, te vervangen door een meer individuele benadering.
Volgens Haak maakt HR het werkende leven vaak te ingewikkeld. De 'hou het simpel'-trend betekent voor HR een kleine afdeling die met simpele oplossingen een high impact weet te realiseren.
Lees ook:
De HR-trends voor 2016: Méér aandacht voor het individu (Personeelslog)