In een woelige wereld, doet de Nederlandse economie het opvallend goed. De werkloosheid neemt af en de koopkracht gaat met meer dan 2 procent vooruit. Maar als de grenzen dicht zouden gaan vanwege de vluchtelingencrisis, loopt ons land 9 miljard euro mis.
Dat staat in het Centraal Economisch Plan 2016 dat het Centraal Planbureau vandaag publiceert.
Meer productie, meer werk
De Nederlandse economie groeit dit jaar met 1,8% en volgend jaar met 2,0%. De groei valt iets lager uit door de beperking van de gasproductie.
Omdat de marktsector meer produceert, stijgt de werkgelegenheid. Het arbeidsaanbod neemt ook toe, maar wat minder dan de werkgelegenheid. Daardoor kan de werkloosheid dalen naar 6,3% in 2017.
Lage inflatie, hogere koopkracht
De koopkracht neemt dit jaar toe met 2,3% door de lage inflatie. Daardoor gaan de reële lonen van Nederlanders fors omhoog. Ook de lastenverlichting van 5 miljard euro heeft een gunstig effect op de koopkracht. Volgend jaar verbetert de koopkracht nog eens met 0,2%.
Het herstel van de economie en de daling van de werkloosheid zorgen voor lagere uitgaven aan ww en sociale uitkeringen.
Tegenvaller als de grenzen sluiten
De mooie prestaties van de economie kunnen in gevaar komen als de grenscontroles in Schengenlanden weer worden ingevoerd. Dat komt doordat handelsstromen beperkt worden en door hogere kosten van het handelsverkeer. Zo zijn langere wachttijden bij de grens een belangrijke belemmering. Ook zijn negatieve effecten te verwachten van het inperken van het vrij verkeer van personen.
Volgens het CPB kan dit de EU in totaal 110 miljard euro kosten in 2020, waarvan 9 miljard voor Nederland. Dit komt neer op een daling van het Nederlandse Bruto binnenlands product met 1,3%. Dat is meer dan gemiddeld, omdat Nederland een zeer open economie heeft en dus relatief zwaarder wordt getroffen door gesloten grenzen.