Het beschikbare inkomen van huishoudens is in het tweede kwartaal van 2015 met 1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De stijging komt vooral doordat de lonen omhoog gaan. Het gaat dan ook goed met bedrijven, die weer bijna evenveel winst maken als voor de crisis.
Het beschikbaar inkomen van huishoudens steeg alweer voor het zesde kwartaal op rij. Dit maakt het CBS bekend.
Lonen werknemers stijgen
De stijging van het beschikbaar inkomen werd voornamelijk veroorzaakt doordat werknemers 1,5 miljard euro meer mee naar huis nemen (+1,9 procent). Dit kwam vooral door hogere cao-lonen, maar ook doordat ze meer uren in loondienst werken.
Het inkomen van zelfstandigen steeg eveneens, met ruim 300 miljoen euro. Toegenomen sociale uitkeringen droegen ook bij aan de stijging van het beschikbaar inkomen. Door de vergrijzing is er sprake van een structurele toename van de AOW- en de werkgerelateerde pensioenuitkeringen.
Wel meer belasting en premies
Naast de stijging van inkomsten, moesten wel hogere belastingen en sociale premies worden afgedragen. Die hebben een sterk negatief effect op het beschikbaar inkomen. Huishoudens betaalden in het tweede kwartaal 1,3 miljard euro meer belastingen en premies dan een jaar eerder.
De belastingen namen niet alleen toe door de gestegen loonsom, maar ook door een hoger tarief voor de eerste schijf. De inflatie is erg laag, waardoor het maar een heel klein beetje negatief uitwerkt voor het reëel beschikbaar inkomen.
Meer winst en investeringen
De binnenlandse winst van niet-financiële bedrijven is in de eerste twee kwartalen van 2015 sterk toegenomen. Aan het einde van het tweede kwartaal kwam de winst op jaarbasis uit op 165 miljard euro, waarmee bijna het niveau van voor de crisis is bereikt.
Niet alleen de winsten zijn toegenomen, ook de investeringen nemen toe. Vooral aan vervoermiddelen werd meer uitgegeven, maar ook de investeringen in software en machines namen toe.