Als collega’s elkaars taal niet spreken, leidt dat soms tot fouten, buitensluiting en ruzies op het werk. Ook kunnen daardoor gevaarlijke situaties of ongelukken ontstaan, ook al is dat gelukkig maar in ruim 1 procent van de meertalige organisaties het geval. Ook de communicatie met klanten is niet altijd opperbest, als de medewerkers niet allemaal Nederlands spreken. Het proactief aanpakken van taalbarrières kan helpen om fouten, conflicten en veiligheidsrisico’s op de werkvloer te verminderen.
Uit nieuwe cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door CBS en TNO, blijkt dat meertaligheid op de werkvloer in veel sectoren voorkomt. Hoewel het merendeel van werknemers (64%) aangeeft dat het spreken van meerdere talen onder collega’s vrijwel nooit tot misverstanden leidt, ervaren sommige sectoren hier aanzienlijk vaker problemen mee.
Gevolgen van taalverwarring
Vooral in de bouw (49%), landbouw (48%) en industrie (46%) leidt taaldiversiteit relatief vaak tot misverstanden. Ter vergelijking: in sectoren zoals het openbaar bestuur (20%) en onderwijs (23%) komen dergelijke misverstanden veel minder voor. In organisaties waar meerdere talen worden gesproken, is Engels met 23% na Nederlands de meest voorkomende taal op de werkvloer.
Ruim 10% van de werknemers ervaart dat misverstanden door taalverschillen leiden tot fouten in het werk of tot het niet goed uitvoeren van taken. Daarnaast noemt 4% gevoelens van buitensluiting en geeft ruim 1% zelfs aan dat meertaligheid leidt tot gevaarlijke situaties of ongelukken.
Ook communicatie met klanten onder druk
Niet alleen collega’s onderling ervaren taalproblemen; ook de communicatie met klanten, patiënten of leerlingen wordt beïnvloed. Bij 37% van de werknemers ontstaan hierdoor weleens misverstanden. Vooral in de zorg (50%), horeca (44%), handel (43%) en vervoer (42%) speelt dit regelmatig. Wanneer taalverschillen problemen opleveren met klanten, leidt dit bij 15% tot het niet goed uitvoeren van het werk. Bovendien ontstaan hierdoor soms conflicten (6%).
In totaal geeft 36% van de werknemers aan dat er meerdere talen worden gesproken binnen hun organisatie. Meertaligheid is het meest gebruikelijk binnen ICT (59%), industrie (57%) en landbouw (54%). Het minst vaak komt dit voor in het openbaar bestuur (15%) en de zorg (12%).