Met mindfulness kun je stressvolle taken beter aan

Dit lijkt misschien meer een bericht voor ‘mindstyle magazine’ happinez, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt toch echt dat mindfulness helpt om stressvolle taken beter uit te voeren. Je bloeddruk kan er zelfs door dalen.

Stress zorgt voor allerlei hormonale reacties in je lijf, waardoor geestelijke en lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Zo hebben mensen die moeten functioneren onder stress kans op een hogere bloeddruk. Een oplossing kan liggen bij Mindfulness, ofwel: op een open en oordeelvrije manier in het leven staan.

Psycholoog dr. Ivan Nyklicek onderzocht met collega's van Tilburg University het effect van een mindfulness training. Bij het uitvoeren van stressvolle taken, bleken de getrainde deelnemers niet alleen minder stress te hebben, maar ook een lagere bloeddruk. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Health Psychology.

Het is zoals het is
Mindfulness is het bewust waarnemen van 'wat is', zonder er direct een etiket op te plakken van 'goed' of 'slecht', of het te willen veranderen. Dit geldt voor zowel gebeurtenissen buiten jezelf, zoals in een file belanden, maar vooral ook voor gedachten en gevoelens in jezelf, zoals angst om ergens te laat te komen.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw, ontwikkelde dr. J. Kabat-Zinn van de Universiteit van Massachussets een mindfulness stressreductie training. De laatste jaren wordt deze training veel onderzocht, maar nog niet eerder zijn de effecten op het lichamelijk functioneren onder de loep genomen, en dan vooral het effect op de hart- en bloedvaten.

Aandachtgerichte stressreductie training
Dr. Nyklicek liet daarom 88 mensen met stress die zich hadden aangemeld voor een 'Aandachtgerichte stressreductie training', op grond van toeval terechtkomen in een standaard mindfulnesstraining of een wachtlijst controlegroep.

De training volgde het Kabat-Zinn protocol van acht wekelijkse bijeenkomsten waarin vooral veel werd geoefend met aandachtig en oordeelvrij gebeurtenissen bekijken. De oefeningen behelsden onder meer aandachtig ademhalen en inzichtmeditatie, waarbij geoefend wordt in het herkennen en loslaten van opkomende (pieker)gedachten en gevoelens.

Hoge bloeddruk omlaag
Voor en na de training werden de deelnemers van beide groepen in een stressvolle situatie gebracht. Na een rustperiode moesten zij onder tijdsdruk moeilijke rekensommetjes maken en ook nog eens 3 minuten voor een camera vertellen over hun “goede en slechte eigenschappen”. Tegelijk werd de hartslag, bloeddruk en het stresshormoon cortisol gemeten.

De uitkomsten, gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Health Psychology, lieten onder andere zien dat de mensen die de training hadden gevolgd een substantieel sterkere daling van hun bloeddruk hadden dan de mensen op de wachtlijst gedurende het hele experiment. Bovendien reageerden de mensen ook minder sterk met hun bloeddruk op de stresstaken. Ze leken kalmer te blijven onder stress.

Mindfulness voor stressvolle taken
Mindfulnesstraining lijkt veelbelovend voor stressvermindering en psychologisch welbevinden. Als de onderzoeksresultaten in vervolgstudies worden bevestigd, zou de training kunnen helpen voor mensen die veel met stress te maken hebben en zelfs om hoge bloeddruk te voorkomen.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?