Minder bewijs nodig bij klacht over seksuele intimidatie

‘Dader’ moet straks onschuld bewijzen en werkgever is aansprakelijk.

Slachtoffers van seksuele intimidatie hoeven binnenkort alleen nog maar 'aannemelijk' te maken dat hun klacht gegrond is. De beschuldigde partij moet vervolgens aantonen dat de klacht niet juist is. Dat heeft de ministerraad besloten. De wijzigingen zijn het gevolg van Europese richtlijnen voor het tegengaan van discriminatie op grond van geslacht.

Het verbod op seksuele intimidatie wordt straks opgenomen in de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Deze wet kent een andere verdeling van de bewijslast dan het strafrecht. In het strafrecht moet degene die iemand beschuldigt bewijzen dat de aantijgingen waar zijn. De wijziging van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen is het gevolg van het overnemen van een Europese richtlijn op het terrein van discriminatie op grond van geslacht. Door deze anti-discriminatierichtlijn wordt iemand die een beroep doet op het discriminatieverbod beter beschermd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel eerst voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?