Minder mensen zijn bereid om te verhuizen voor een baan, maar er zijn grote verschillen tussen mensen in andere levensfasen en diverse provincies. Flexibele jongeren die verhuizen voor een baan, trekken vaak naar de Randstad.
Dit blijkt uit de cijfers van Intelligence Group. In 2013 wilde nog 36 procent van de Nederlandse beroepsbevolking verhuizen voor een baan, in 2015 is dat percentage gedaald naar 29%.
De uitkomsten zijn opvallend, aangezien de verhuisbereid de kans op het vinden van werk sterk vergroot en de werkloosheid nog steeds historisch hoog is. Mogelijk wordt de verhuisbereidheid beïnvloed door de stagnerende woningmarkt van de afgelopen periode.
Jongeren verhuizen makkelijker
Jongeren onder de 25 jaar zijn minder gebonden en eerder bereid te verhuizen voor een baan (36%) dan mensen die meer gesetteld zijn, samenwonen, kinderen hebben en/of zorg dragen voor eigen ouders. Zo heeft de Randstad een sterke aantrekkingskracht op mensen in de leeftijdscategorie tot 35 jaar. Van de mensen die 50 jaar of ouder zijn, is maar een kwart bereid te verhuizen naar een andere provincie voor werk.
Gemiddeld gezien is 15% van de Nederlandse beroepsbevolking bereid naar het buitenland te verhuizen voor werk. Jongeren met enige jaren werkervaring (leeftijd 25 tot 35 jaar) staan er het meest voor open om hun carrière (voor een deel) te vervolgen buiten de landsgrenzen (18%).
Verschillen tussen provincies
Mensen uit Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zijn het minst bereid om te verhuizen voor (ander) werk. Het meest verhuisbereid zijn de inwoners van Groningen, Zeeland en Flevoland. Deze laatste drie provincies, samen met Friesland, vinden Nederlanders het minst aantrekkelijk om naar toe te verhuizen.
De mensen die wel willen verhuizen, doen dat bij voorkeur naar een buurprovincie. Noord-Holland en de meer centraal gelegen provincies Utrecht en Gelderland blijken het meest aantrekkelijk. In totaal wil 10% van de mensen die willen verhuizen voor een baan, naar Utrecht verhuizen.